Áttörést hoz 2024 a kriptoeszközök európai szabályozásában

Olvasási idő: 5 perc

Egyes részeiben már június 30-ától, egészében pedig az év utolsó napján lép alkalmazásba a MiCA, az Európai Unió kriptoeszközökre vonatkozó szabályozása. Úttörő csomagról van szó, ez lesz az eddigi legátfogóbb szabályozás globális szinten a kriptoeszközök piacán. 

Az elmúlt időszakban a felszínen nem az érkező szabályozás, hanem az ismét meredek növekedésnek induló kriptopiaci árak miatt élvezett kiemelt figyelmet ez a még mindig fiatal eszközosztály. 2017 óta a kriptoeszközök piaci kapitalizációja $18 milliárdról $2 billió fölé emelkedett. Hosszú távon azonban nem a chartok, hanem a szabályozottság jelezheti a valódi áttörést.  

A kriptoeszközök pedig egyre több befektetőt mozgatnak meg, pláne azután, hogy ez év elején 11 Bitcoin ETF is elfogadásra került az USA-ban, melyekbe azóta kiemelkedő mennyiségű tőke áramlott be.  

Most valóban a bankok kerülhetnek előnybe 

Nem ez az első időszak, amikor a kripto és a blockchain technológia erősen tematizálják a pénzügyi szektorban zajló diskurzust. 2017-ben a blockchain kapta a legnagyobb figyelmet, a világ vezető pénzintézetei sorra jelentették be izgalmas projektjeiket, melyek mind a technológia előnyeit igyekezték kiaknázni.  

Sikerességüket nem elsősorban az ICO buborék kipukkanása és a kriptopiaci árak zuhanása, hanem a szabályozatlanság gátolta meg. A pénzintézetek szigorú szabályozás alatt állnak, az akkor még vadnyugati állapotokat idéző kriptopiac kockázatai pedig még a blockchainben nagy potenciált látó szereplők elköteleződését is kikezdte. Várakozásaink szerint a következő években ez megváltozik, a MiCA ugyanis épp a hagyományos pénzintézetek számára teremt előnyös feltételeket. 

Ezt az innovációs versenyt az EU sem szeretné elveszíteni 

Az elmúlt évtized áttörést hozó technológiáinak hasznosításában (pl. mesterséges intelligecia, IoT, elektromos autózás) az USA és Kína járnak élen. A több fronton lemaradó EU-val szemben gyakori kritika, hogy a bürokratikus működés és a túlszabályozás miatt alacsonyabb versenyképességgel rendelkezik az új technológiák terén.  

A MiCA ezt a tendenciát fordítaná meg, az Uniónak feltett szándéka, hogy a blockchain technológiában és a digitális eszközökben rejlő potenciált hatékonyabban aknázza ki gazdasági riválisainál. A MiCA épp ezért egységes európai engedélyeket hoz a piacra, melyek követelményei egyszerre tehetik lehetővé a fogyasztók védelmét és az innováció elősegítését.  

Ráadásul az indulási feltételek is kedvezőek. Az EU területén a digitális eszközök nagyjából 31 millió felhasználóval már rendelkeznek, a világ 134 kriptoeszközök iránt nyitott bankja közül pedig 63 az öreg kontinensen található.  

Miben hoz tisztább feltételeket a MiCA? 

A tavaly tavasszal az EU fő intézményei által összhangban elfogadott MiCA két fő csoportra, kibocsátókra és szolgáltatókra osztja a szabályozott szereplőket. Előbbi csoporton belül három típusú szereplőt különböztet meg a kibocsátott tokenek jellege szerint. A szolgáltatók mindegyikére vonatkoznak bizonyos alapvető követelmények, emellett a MiCA által definiált 10 kriptoeszköz-szolgáltatás mindegyikéhez kapcsolódnak egyedi elvárások is, melyeknek meg kell felelni az őket nyújtani kívánó szereplőknek. 

A kriptoeszköz-szolgáltatások között említhető például a kripto letétkezelés, a kriptoeszközökre vonatkozó megbízások végrehajtása, a kriptokereskedési platformok működtetése, vagy épp az eszközökhöz kapcsolódó tanácsadás nyújtása. 

A kriptoeszközökhöz kapcsolódó szolgáltatásokat bevezető bankok növelhetik és diverzifikálhatják bevételeiket, valamint innovatív, az új trendekre agilisan reagáló bankként pozícionálhatják magukat. A szolgáltatások közül ideális belépési pontot jelent a kriptokereskedés és -letétkezelés nyújtása, nem véletlen, hogy a többség ezekkel tervezi meg elindítani a szolgáltatásokat. 

A régióba már megérkezett az első fecske 

Az év elején a Raiffeisen Bank osztrák leányvállalata be is vezette a szolgáltatást lakossági ügyfeleinek. A bank a Bitpanda neobróker szolgáltatásait integrálta lakossági netbank applikációjába. Az ügyfelek Bitpanda regisztrációt követően több száz kriptoeszközzel kereskedhetnek, igaz erre egyelőre csak a mobilappban van lehetőségük. 

Európában további belépőkkel is találkozhatunk. Kripto letétkezelési engedélyt szerzett már például a Deutsche Bank, a Crédit Agricole, a Banco Santander, valamint a Societe Generale. Utóbbi ráadásul kriptokereskedést is kínálhat hamarosan az ügyfeleinek. 

Ráadásul a vagyonkezelők érdeklődése is számottevő, egy felmérés szerint az európai szereplők 75%-a növelni tervezi Bitcoin kitettségét a közeljövőben.  

A magyar piac is éledezik 

A piac Magyarországon is látható méretű, egyes felmérések szerint a hazai lakosság 10-14%-a fektetett már kriptoeszközbe. A Dorsum szakértői az elérhető piaci adatok alapján 2023 végén 420 milliárd forintra becsülték a magyar kriptopiac méretét, mely azóta várhatóan tovább növekedett az eszközök piaci teljesítményét látva. 

2023 év végén a Portfolioval közös kutatásunkban mértük a piacot, és azt találtuk, hogy amennyiben a lehetőség adott lenne, a többség inkább számlavezető bankjánál vásárolna kriptoeszközöket.  

Az új belépők előtt különböző lehetőségek állnak 

A kriptoeszköz-kereskedés bevezetését tervező bankok három főbb irány mentén közelíthetik meg a szolgáltatás bevezetését: 

  1. Közvetlen kitettséget biztosítanak ügyfeleiknek különböző kripto derivatívákon keresztül, de valódi eszközök birtoklása nélkül; 
  2. Hozzáférést adnak egy kriptoeszközökre szakosodott partner szolgáltatásaihoz, melyen keresztül tényleges befektetést tesznek lehetővé;
  3. Maguk vezetik be a kriptokereskedést az ügyfeleknek különböző partnerekkel (pl. kriptotőzsde, letétkezelő, árfolyamszolgáltató) együttműködve. 

Az egyes piaci szereplők tehát saját stratégiai céljaik és ügyfélkörük igényei mentén választhatnak az egyes stratégiák közül, így maximalizálhatják a bevezetés révén realizált üzleti értéket.  

A Dorsumban ilyen és ehhez hasonló üzleti döntésekben támogatjuk ügyfeleinket. Amennyiben kérdései vannak a blokklánc technológiával és a digitális eszközökkel kapcsolatban, vagy éppen tervezi ilyen szolgáltatás bevezetését keressen minket bizalommal.


Kanti Péter
Head of Blockchain and Digital Assets Competence Centre
peter.kanti@dorsum.eu

 

 

 

Bátorfi Botond
Senior Innovation Consultant
botond.batorfi@dorsum.eu

Kérdésed van?

Ha érdeklődsz megoldásaink iránt, vedd fel velünk a kapcsolatot az űrlap segítségével!