A DLT Pilot Regime és a Dorsum

Márciusban lesz egy éve, hogy hatályba lépett az EU DLT Pilot Regime névre hallgató rendelete. A DLT Pilot Regime lehetővé teszi, hogy az értékpapírok ún. megosztott főkönyvi technológián (DLT) alapuló nyilvántartási rendszerben, token formában kerüljenek forgalomba. A szabályozás pilot jellegénél fogva európai szinten teremt egy szabályozói sandbox környezetet, annak érdekében, hogy elősegítse az új értékpapír megtestesülési forma elterjedését és az ezt támogató ökoszisztéma kialakulását. 

Részben a rendelet hatására, az elmúlt időszakban számos hagyományos pénzintézet kezdett mozgolódni a területen: 

  • Az HSBC a világon elsőként kínál tokenizált aranyat a befektetőknek 
  • A Société Générale 10 millió euró értékben bocsátott ki digitális zöldkötvény-tokeneket az Ethereum hálózaton 
  • Az ABN Amro elsőként jegyzett digitális kötvényt egy publikus blockchainen 
  • A Santander olyan kölcsönök nyújtásába kezdett, melynek fedezetéül tokenizált nyersanyagok szolgálnak 

De mik az előnyei?

A tokenizált értékpapírok (a mai dematerializált értékpapírokkal ellentétben) elosztott főkönyvi technológián (pl.: blockchain) működnek, így egy olcsóbb, elszámolások tekintetében egyszerűbb és gyorsabb értékpapír ökoszisztéma alakulhat ki, amely kedvez a befektetőknek.  

Az ügyletek azonnali elszámolása és kiegyenlítése, valamint a társasági események automatizált kezelése nem csupán időt, hanem költségmegtakarítást is lehetővé tehet amennyiben a folyamat egyszerűsödik és kevesebb szereplő szükséges a kereskedés elszámolásához.

Fontos látni, hogy még nem tisztázott, a tokenizált értékpapírok esetében milyen szerepek jutnak majd a központi szereplőknek, pontosabban, hogy hogyan alakulnak majd a jogi szerepek és felelősségi körök. Ezt a kérdést egyelőre a DLT Pilot Regime sem kezeli egyértelműen, a kísérleti fázis haladásával azonban folyamatosan csökken a nyitott kérdések száma 

És hogy mik a mi terveink?

A Dorsum elkötelezett afelé, hogy úttörők legyünk a tokenizált értékpapírok világában ezért a rendelet által kínált lehetőségre építve 2022 novemberében megkezdtük saját értékpapír tokenizációs platformunk fejlesztését. A platformunk lehetőséget biztosít majd a kibocsátóknak a token alapú értékpapírok kibocsátására az elsődleges piacon, illetve az ezekkel való másodpiaci kereskedésre. 

A teljes dokumentáció az alábbi linken érhető el:
https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2022/858/oj

Kérdésed van?

Ha érdeklődsz megoldásink iránt, vedd fel velük a kapcsolatot az űrlap segítségével!