A Dorsum csatlakozik az #embraceequity kezdeményezéshez a 2023-as Nemzetközi Nőnapon

A 2023-as Nemzetközi Nőnapon idén az #embraceequity kezdeményezés a figyelem központja. Az #embraceequity célja, hogy rámutasson arra, miért nem elegendőek az egyenlő lehetőségek a valódi fejlődéshez, ha azok nem igazságosak. Bár az „equity” általában a pénzügyi kontextusokban használt kifejezés, de erős társadalmi jelentéssel is bír, amely a női jogok és a nemek közötti egyenlőséghez kapcsolódik.

Mi tehát a különbség az egyenlőség és az igazságosság között?

  • Az egyenlőség azt jelenti, hogy minden egyénnek vagy csoportnak azonos erőforrásokat vagy lehetőségeket kell biztosítani.
  • Az igazságosság viszont figyelembe veszi, hogy minden embernek más a háttere és mások az igényei, ezért különböző erőforrásokat és lehetőségeket kell biztosítani nekik ahhoz, hogy egyenlő eredményeket lehessen elérni.

Ez a mondás fogalmazza meg a legérthetőbben a különbséget:

„Az egyenlőség azt jelenti, hogy mindenki kap egy cipőt. Az igazságosság azt jelenti, hogy mindenki olyan cipőt kap, ami illik rá.” (Susan K Gardner. Az Oregon Állami Egyetem oktatási karának Dékánja)

A nők gyakran szembesülnek gazdasági hátrányokkal és egyenlőtlenségekkel a bérezésben, a hitel- és finanszírozási lehetőségekhez való hozzáférésekben és értékpapír eszközök birtoklásában. Az #embraceequity kezdeményezés nagyobb tudatosságot és intézkedéseket szorgalmaz, hogy megoldást találjon ezekre a problémákra és elősegítse az egyenlőbb világ megteremtését mindenki számára. Ide tartozik az olyan politikák és gyakorlatok támogatása is, amelyek a nők gazdasági befolyásának növelését szolgálják, például az egyenlő bérezést, az elérhető árú gyermekgondozást és a hitel- és pénzügyi szolgáltatásokhoz való könnyebb hozzáférést.

Azonban a nemek közötti egyenlőség előmozdítása nem csak az anyagiakról szól. Azt is jelenti, hogy egy igazságosabb és befogadóbb társadalmat hozzunk létre, ahol a nőket egyenlő tagként értékelik és tartják tiszteletben. Ez a nemekkel kapcsolatos sztereotípiák és elfogultságok megszüntetését, a sokszínűség és befogadás elősegítését és a nők vezetői szerepének és döntéshozói pozícióinak támogatását jelenti.

Pénzügyi összefüggésekben az „equity” utalhat továbbá a tulajdonra vagy részvényekre egy vállalatban vagy befektetésben. A Dorsumnál mindkét jelentését komolyan vesszük:

A vezérigazgatónk és a vezetőségünk gondoskodik arról, hogy az alkalmazotti juttatási programok a munkavállalók oktatási és pénzügyi hátterét is figyelembe vegyék, míg az HR csapatunk az egyes kollégákkal személyes és egyedi szinten dolgozik együtt, hogy azt biztosíthassák nekik, amire a mindennapi munkájuk sikeres elvégzéséhez szükségük van.

Ami pedig a pénzügyi értelmezését illeti… nos, nincs sok bizonyítani valónk, csak nézzetek körbe ezen a blogon, és látható, hogy a szakértelmünk ebben a tekintetben megkérdőjelezhetetlen. 😉 Boldogan veszünk részt a globális #embraceequity kezdeményezésben, saját kis poénnal: a mozgalom jellegzetes „öleljük meg önmagunkat” pózát kiegészítettük, egy valódi, nyomtatott, fizikai FOTEX Rt. részvénnyel, a 90-es évekből.

Kérdésed van?

Ha érdeklődsz megoldásink iránt, vedd fel velük a kapcsolatot az űrlap segítségével!