FTX összeomlás – A szabályok nélküli crypto kereskedelem veszélyei

Képzeljünk el egy tökéletes világot! Egy olyan világot, ahol a szabályozó folyamatok a gazdasági élet minden területén egyértelműen definiálják a játékszabályokat, a pálya méretét, a szükséges felszerelések használatának lehetőségét. Egy olyan világot, ahol azt, aki vét ezek ellen a játékszabályok ellen, azonnal felismerik, megakadályozzák, hogy szándékosan kárt okozzon, és megadják neki méltó büntetését.

Egy ilyen világban

  • Nem lehetne megtenni, hogy egy kriptotőzsde úgy értékesítsen crypto-t, hogy az értékesítés megtörténik ugyan, de a vevők számláin tárolt valutával mégis szabadon játszik valaki, befekteti, saját pénzeként kezeli.
  • Nem lehetne megtenni, hogy egy kriptotőzsde úgy értékesítsen crypto-t, hogy valójában a blokkláncon nem történik bejegyzés, az assetek nem jönnek létre, és ennek köszönhetően 5mrd USD lyuk tátong a könyvekben.
  • Nem lehetne megtenni azt, hogy egy kriptotőzsde létrehozzon és közös tulajdonlással működtessen egy olyan kereskedőcéget, amely az order bookot tisztességtelenül manipulálva 30 fős vállalkozásként két év alatt 1 mrd USD feletti nyereséget ér el.
  • Nem lehetne megtenni azt, hogy egy kriptotőzsde kibocsásson saját tokeneket, amelyek egy részét saját maga felvásárolva, ezzel az árat ’beállítva’, a fennmaradt részt fedezetként használhassa a további ügyletekhez.

Egy tökéletes világban ezekért a tevékenységekért hosszú börtönévek járnak.

Még nem lehet pontosan tudni, mit is tett Sam Bankman-Fried, az FTX kriptotőzsdei cég alapítója és társa, Caroline Ellison, az Alameda kereskedőcég vezetője, valamint, hogy ki vett még részt és milyen szerepben az FTX-nél elkövetett szabálytalanságokban. Azt tudjuk, hogy a korábban szárnyaló, több mint 300 céget irányító vállalkozás, az FTX összedőlt, lenullázva a korábban 15 mrd USD-re értékelt társaságcsoportot. Azt is tudjuk, hogy Caroline jelenleg Dubai-ban tartózkodik, mivel az USA-nak nincsen kiadatási megállapodása az Egyesült Arab Emirátusokkal.

A történet tanulsága számunkra jól ismert: a hagyományos pénzügyi világ mellett szükség van a crypto kereskedelmi terület szabályozására is, amely megakadályozhatja a jövőbeni károkozást. Sajnos ilyen károk nem csak a kripto világában léteznek. Nem véletlenül hívják ezt az ügyet a kripto világ LehmannBrothers vagy Enron ügyének.

Fontos azzal is tisztában lenni, hogy az FTX ügynek nincsen köze a crypto világ megbízhatóságához, a technológia megfelelőségéhez. A vezető kriptovaluták, bár megsínylették az ügyet, közel sem omlottak össze: az egy hónappal korábbihoz képest most az ETH csak 7%, a BTC pedig 16% mínuszban van.

Pontosan az ilyen események mutatják, hogy mennyire fontos az a megoldás, amit mi a Dorsumnál építünk, illetve az a munka, amit a Blockchain koalícióban végzünk! Szabályozott környezetben, szabályok szerint működő szereplők által nyújtott szolgáltatások esetén ilyen nem (vagy sokkal kisebb valószínűséggel) fordulhat elő.

Kérdésed van?

Ha érdeklődsz megoldásink iránt, vedd fel velük a kapcsolatot az űrlap segítségével!