Egy új világ kapuja… Blockchain

blockchain blog

Egyre többet hallani arról, hogy itt van megint valami, ami természetesen teljesen át fogja alakítani a mindennapjainkat és megváltoztat majd mindent a digitális térben. De mi is az a blockchain és miért van akkora felhajtás körülötte? Tényleg biztonságosan tárolhatók-e majd az adataink egy tárcában és transzparensen áttekinthetővé válik majd az ingatlannyilvántartás?  Vajon tovább fokozódik-e az NFT őrület, ami 2021-ben 20mrd dolláros volumennel robbant be a köztudatba és valóban mindent tokenizálunk majd? Jön-e a web 3.0 és eltűnnek-e a bankok?

Hadd kezdjem a végén. A blockchain technológia igazi jelentősége abban lehet, hogy megszünteti a jelenleg meglévő és sokszor nagyon nem hatékonyan működő rendszert, mely szerint minden kereskedelmi, szociális vagy társadalmi folyamatban résztvevő szereplőnek nyilván kell tartania egy saját „igazságtárat”, legyen az egy papír alapú igazolás, egy kinyomtatott email, egy excel tábla vagy egy saját adatbázis. Az könnyen belátható, hogy ez több szempontból is problémát okozhat akár az adatminőségre, akár az időbeni elcsúszásokra, akár a különböző platformok közötti inkompatibilitásra, vagy a feleslegesen többszörözötten felhasznált erőforrásokra, költségekre gondolunk.

Míg a többi területet egyelőre csak kóstolgatja, pénziparban már teljes felfordulást okozott a technológia. A világ legnagyobb cégeinek piaci kapitalizációját bemutató listán, a két óriás cryptovaluta a Bitcoin és az Ethereum összesített kapitalizációja a Tesla-t előzi, átlépve az 1000 mrd dolláros értéket az Apple, a Microsoft, az Amazon és a Google után. Úgy gondolom, hogy blockcain-re épülő crypto valuták pénzügyi, befektetési területen kifejtett hatása megkérdőjelezhetetlen!

Dorsum az elmúlt években jelentős szerepet vívott ki magának a befektetési piacokat modernizáló szoftver-megoldásaival. Egy olyan piacon mozgunk, amire a blockchain igen nagy hatással van már most és még csak a füstöt látjuk, a lángot nem igazán. Az elmúlt évek munkája során azt tapasztaltuk, hogy a pénzügyi, befektetői piacon töretlenül erősödik a figyelem és az érdeklődés a blockchain technológiával kapcsolatosan. Ennek több oka van, melyek közül kettőt emelnék ki:

  1. a befektetői és értékpapírpiacon folyamatos növekedés tapasztalható, az újabb és újabb projektek egyre összetettebb tőkebevonási megoldásokat alakítanak ki, melyek volumene is folyamatosan emelkedik.
  2. A felnövő generációk egyre inkább fordulnak a crypto kereskedés irányába, mely alapja pontosan ezen a technológián nyugszik, ezzel kényszerítve a bankokat, befektetési szolgáltatókat, hogy foglalkozzanak a témával. Hiszem, hogy érdemes hallgatni az ügyfelekre, hiszen a piaci változások és így a fejlődés jelentős részét itt is maga a felhasználó generálja!

A blockchain nem a nem cél, hanem az eszköz. A blockcain egy technológia, amely kaput nyit egy olyan univerzumba, amely teljesen új szolgáltatások kialakítását teszi lehetővé. Ezt viszont létre kell hozni! A Dorsum célja, hogy az általa fejlesztett megoldásokkal olyan eszközöket adjon partnerei kezébe, amivel ők könnyedén át tudnak lépni ebbe az univerzumba és egyszerűen, hatékonyan tudnak az ügyfeleik igényeire választ adó szolgáltatásokat kialakítani.

Gyertek és nézzetek be velünk együtt ebbe a világba! Sorozatunk következő részeiben egyszerűen, köznapi nyelven bemutatjuk, hogy miért is alkalmas a blockchain technológia arra, hogy megváltoztasson sok mindent és hogy hogyan képzeljük el a jövő szolgáltatásait a digitalizált eszközök univerzumában?

 

Kérdésed van?

Ha érdeklődsz megoldásink iránt, vedd fel velük a kapcsolatot az űrlap segítségével!