Dorsum új célpiaca Svájc, Európa egyik legfejlettebb pénzügyi központja

switzerland blog

A közelmúltban elkezdtük erősíteni tevékenységünket és pozíciónkat a svájci piacon, ezért aktuális cikkünkben úgy döntöttünk,  bemutatjuk, hogy a svájci vagyonkezelési és pénzügyi technológiai iparág jelenlegi helyzete miért biztosít tökéletes potenciális felvevő piacot a Dorsum számára.

Svájc a világ egyik legfejlettebb szabadpiaci gazdasága. Itt a második legmagasabb az egy főre jutó GDP a világon (86 850 USD 2020-ban az IMF statisztikái alapján). A pénzügyi szektor és különösen a bankszektor a svájci gazdaság egyik sarokköve. Összesen bruttó 9,7%-kal járulnak hozzá ehhez az értékhez. 2020 végén 243 bank 2477 fiókkal és 6901 ATM-mel rendelkezett Svájcban.

Annak ellenére, hogy a világjárvány az utazások és az ügyfelekkel való fizikai találkozások korlátozásához vezetett, a svájci privát bankok több mint egy évtizede a legmagasabb nettó új pénz (NNM) növekedést érték el 2020-ban 3,1%-os értékkel. Az elmúlt 5 évben a nagy magánbankok erőteljes javulást hajtottak végre, a 2016-os -1,1%-os NNM „növekedésről” 2020-ra 3,4%-ra sikerült fordítaniuk a helyzetet, ami a 2007-es pénzügyi válság óta a legmagasabb érték.

Összességében a privát banki szektor AuM értéke (vagyonkezelés alatt álló eszközök) 2,8%-kal nőtt, és elérte a 2,9 milliárd svájci frankot. Továbbá a jelenleg svájci bankok által kezelt 7879 milliárd svájci frankos (7280 milliárd eurós) vagyon csaknem fele külföldről származik. Svájc 24%-os piaci részesedésével világelső a határokon átnyúló magánvagyon-kezelés területén.

A svájci bankok manapság elsősorban a digitális innovációra összpontosítanak új üzleti modellek kidolgozása, valamint a belső hatékonyság és költségstruktúra javítása érdekében. Ezen túlmenően a svájci FinTech környezet az elmúlt években jelentősen bővült, mára már több mint 363 FinTech vállalat található itt. 2019 augusztusában két blokklánc-szolgáltató kapott banki és értékpapír-kereskedői engedélyt a hatóságoktól. 2021-ben a Svájci Pénzügyi Piacfelügyeleti Hatóság pedig jóváhagyta a világ első független piacterét digitális eszközök számára, az első svájci DLT-alapú tőzsdét és az első svájci kriptoalapot.

Tehát kijelenthetjük, hogy Svájc egy megkerülhetetlen pénzügyi központ, amely nagyon vonzó célpiacot jelent minden Nyugat-Európában terjeszkedni vágyó pénzügyi szoftvermegoldást kínáló szereplőnek, nem csak nagy piac voluemene, de innovativitásra való nyitottsága miatt is.

A Dorsum első angliai ügyfelének megszerzése után magabiztosan vág neki a piacralépési tevékenységeknek Svájcban. A tavasz folyamán több nemzetközi szakmai rendezvényen is részt fogunk venni, például a Switzerland Private Banking & Wealth Management rendezvényen és a CFA Society Switzerland ESG konferenciáján.

Ezen kívül szakmai partnerséget tervezünk kötni a legfontosabb Fintech szervezetekkel. Továbbá célunk, hogy minél jobban megismerjük a helyi szakmai közösséget és aktív részei lehessünk a szakmai diskurzusnak. Létszámunk is bővül, további két Strategic Partnership Manager kolléga erősíti majd csapatunkat közvetlenül Svájcban, helyi jelenléttel segítve üzletfejlesztési tevékenységünket. Fáth Ádám, a Dorsum Business Development Managerének segítségével pedig tovább folytatjuk az eddig is nagyon sikeres együttműködést a Magyar Nagykövetséggel.

Svájcot továbbá kifejezetten ESG fókuszú termékünk potenciális felvevő piacának is gondoljuk, ugyanis Svájc vagyonkezelési ágazata fontos mozgatórugója annak, hogy az ország a fenntartható pénzügyek vezető központja legyen. Ezért tehát biztosak vagyunk abban, hogy ESG riportokat is integráló termékünknek pozitív fogadtatása lesz.

A Morningstar friss elemzése szerint a Swisscanto (42,2 milliárd euró) és a UBS (32,6 milliárd euró) a fenntartható alapok eszközei tekintetében a tíz legjobb vagyonkezelő között van Európában. Ezért szakmai tudásmegosztó tevékenységünk középpontjában az SFDR és az ESG áll, és annak bemutatása, hogy ezek hogyan integrálhatók a vagyonkezelő és privát bankok digitális transzformációs folyamataiba.

Nagyon várjuk, hogy személyesen találkozhassunk a potenciális ügyfelekkel, de addig is az alábbi elérhetőségeket mindig szívesen állunk rendelkezésre.

 

Források

https://www.ebf.eu/switzerland/

Swiss Asset Management Study 2021, www.hslu.ch/ifz

https://www.pwc.ch/en/insights/strategy/private-banking-market-update-2021.html

https://www.eda.admin.ch/aboutswitzerland/en/home/wirtschaft/uebersicht/wirtschaft—fakten-und-zahlen.html

 

 

Kérdésed van?

Ha érdeklődsz megoldásink iránt, vedd fel velük a kapcsolatot az űrlap segítségével!