Uralomra törnek a robotok a befektetések piacán — avagy a robo-tanácsadók felemelkedése 

robo-tanácsadók blog Dorsum

Térségünkben még nem túl gyakran hallani a robo-tanácsadásról, azonban nyugaton, főleg az amerikai piacon már évek óta beépült a befektetési szolgáltatások fogalomtárába, az ottani robo-tanácsadó platformok – mint a Betterment vagy a Wealthfront – pedig a köztudatba. Kelet-Közép-Európában sem kell messze menni, hogy sikeres robo-tanácsadót találjunk: a Finax egy hazánkban is elérhető és igen sikeres szlovák robo-tanácsadó platform.

Aktuális cikkünkben rávilágítunk a robo-tanácsadó termékek előnyeire, majd röviden bemutatjuk a mi robo-tanácsadó víziónk gyümölcsét, az Easy Invest robo-tanácsadó megoldásunkat. 

Új kihívók a vagyonkezelési szférában 

A robo-tanácsadás a vagyonkezelői piac elmúlt évtizedének egyik legmeghatározóbb innovációja, melynek köszönhetően széles körben elérhetővé vált a befektetési tanácsadás egy alacsony költségű, megbízható, és nem utolsó sorban digitális formája. A robo-tanácsadó megoldások a betáplált ügyféladatok alapján, algoritmusok segítségével, automatizáltan hoznak létre befektetési ajánlásokat, általában online vagy mobil csatornákon keresztül. Ilyen ügyféladatok lehetnek a kockázati hajlandóság, a likviditási korlátok, a célok vagy meggyőződések és egyéb preferenciák. A befizetett összeget ezen ügyfélpreferenciák mentén felépített, jellemzően passzív instrumentumokból (ETF-ekből vagy alapokból) álló portfóliókba fektetik be. 

Ez az eleve gyorsan növekvő ágazat, amely a Statista becslései szerint 2021 végére megközelítette az 1,5 billió dollár kezelt vagyont, hatalmas népszerűségre tett szert a koronavírus járvány idején, amikor a kisbefektetők egy új hulláma árasztotta el a piacot mindenféle digitális csatornán keresztül. A vitathatatlan siker ellenére nem egyértelmű, hogy a robo-tanácsadók vajon teljesen át tudják-e venni az emberi tanácsadók szerepét a jövőben. Ezzel a kérdéssel kapcsolatban érezni egy bizonyos fokú szkepticizmust a piac felől is, ugyanis több szolgáltató inkább az ún. hibrid megoldások irányába indult el, melyek ötvözik az automatizált és a hagyományos professzionális tanácsadási formák előnyeit. 

A Dorsum robo-víziója 

A Dorsumnál is úgy hisszük, hogy az emberi interakció és a vele társuló személyre szabott útmutatás a jövőben is kulcsfontosságú eleme lesz a tanácsadási folyamatnak. Ugyanakkor számunkra is nyilvánvaló a robo-tanácsadó szoftverek kínálta hozzáadott érték és költséghatékonyabb működés, és nem utolsó sorban az irántuk kialakult piaci igény. Ebből kiindulva egy olyan hibrid robo-tanácsadó megoldást álmodtunk meg, amely nem helyettesíteni, hanem kiegészíteni hivatott a hagyományos tanácsadási folyamatot a tanácsadó bevonásával, javítja az ügyfélélményt egyértelmű, preferencia alapú ajánlásokkal és egy felhasználóbarát felülettel, és nem utolsó sorban illeszkedik meglévő Wealth Suite szoftvercsaládunkba. 

Easy Invest nevű robo-tanácsadó termékünk piacra dobásával sikerült is megvalósítanunk ezt a víziót. Az Easy Invest-et a Wealth Portal portfóliókezelő applikációnk beépülő moduljaként alkottuk meg, melynek segítségével a felhasználó néhány egyszerű lépésben létre tudja hozni a számára legmegfelelőbb befektetési portfóliót. 

Csupán 6 lépés a biztos befektetésekig 

Az Easy Invest a felhasználót az alábbi 6 lépésen vezeti végig, majd a lépések során összegyűjtött információt felhasználva létrehozza portfólióját. 

  1. Cél megnevezése: A felhasználó meghatározza, hogy milyen célból szeretne megtakarítani. Először kiválaszt egy célkategóriát (pl. „Nagyobb kiadás” vagy „Nyugdíjmegtakarítás”), majd nevet ad céljának, végül megad egy időtávot és célösszeget. 
  2. Befektetni kívánt összeg beállítása: A felhasználó beállítja, hogy mekkora összeget kíván befektetni. A döntéshozatalt vizualizációval segítjük, mely grafikonon szemlélteti, hogy a kiválasztott összeg hogyan növekedhet az évek során. Az adminisztrátor beállíthat riasztást, mely jelez, ha a kiválasztott összeg túl nagy az ügyfél likviditásához képest. 
  3. Kockázati szint kijelölése: Dinamikus, animált grafikonok segítik a felhasználót a különböző kockázati szintek közti választásban. A kiválasztott szint nem lépheti túl a felhasználó korábbi MiFID eredményét. 
  4. Meggyőződés-alapú preferenciák felmérése: Ebben a lépésben különböző témákat ajánl az applikáció, melyekről eldöntheti a felhasználó, hogy érdekesek vagy fontosak-e számára. Ilyen lehet a technológiai cégekbe fektetett hit, a zöld energia-felhasználás támogatása, vagy a feltörekvő gazdaságok felemelkedése. A rendszer ezután olyan befektetési eszközökből fogja felépíteni a felhasználó portfólióját, amelyek összeegyeztethetők a kiválasztott preferenciákkal. 
  5. Portfólió áttekintése és testre szabása: Az ügyfél kap egy átfogó képet a megadott adatai alapján felépített portfólióról. Megtekintheti annak régió, deviza, szektor, kockázat és eszköztípus szerinti megoszlását, illetve a tapasztaltabb befektetők akár eszköz szintű módosításokat is végezhetnek. 
  6. Portfólió jóváhagyása, akár tanácsadó bevonásával: Az utolsó lépésben a felhasználó kérésére a tanácsadója elfogadhatja az ajánlott portfóliót, vagy akár jóváhagyás nélkül is véglegesítheti. 

A lépéseken végighaladva néhány perc alatt az ügyfél preferenciáihoz illeszkedő portfóliót tud létrehozni akár tanácsadói beavatkozás nélkül. Ugyanakkor minden lépésnél elérhető a három kiegészítő funkció, melyek segítik a felhasználót a folyamat megértésében és a döntésben. Ezek a funkciók a „chatbot”, a „befektetési kisokos” és a „kapcsolat felvétele a tanácsadóval”. Utóbbival, illetve a hatodik, „portfólió jóváhagyása” lépéssel megvalósul az a hibrid működési forma, amely a robo-tanácsadás előnyei mellett egyrészt lehetővé teszi a tanácsadó számára a folyamat ellenőrzését, másrészt biztosítja a befektetők számára biztonságot jelentő tanácsadói kontaktot. 

 

Források: 

https://www.statista.com/outlook/dmo/fintech/digital-investment/robo-advisors/worldwide?currency=usd 

https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/de/Documents/financial-services/Deloitte-Robo-safe.pdf 

https://www.businessinsider.com/hybrid-robo-advisors-report 

 

NKFIA_infoblokk_projekt_fekvo_2019_HU

A 2018-1.3.1-VKE-2018-00007 számú projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával, a 2018-1.3.1-VKE pályázati program finanszírozásában valósult meg.

Kérdésed van?

Ha érdeklődsz megoldásink iránt, vedd fel velük a kapcsolatot az űrlap segítségével!