A DORSUM JOGSZABÁLYI MEGFELELÉST SEGÍTŐ DIGITALIZÁCIÓS MEGOLDÁSAI

sdr ii szabályozási megfelelés

Miután bemutattuk az SDR és SRD II szabályozásokat, legújabb cikkünkben körbejárjuk azt is, hogy a Dorsum hogyan segít a szabályozásoknak való megfelelésben. A Securities Events termékünk egy SRD II. kompatibilis konténerizált megoldás, amely nem csak a SWIFT kompatibilis szereplőknek, de a nem-SWIFT képes befektetési szolgáltatóknak is megoldást jelent a piacon. A meglévő hirdetményekből a modul eseményeket képez, majd interfész kapcsolatokon keresztül a rendelkezésre álló back-office rendszerekből ügyfél, értékpapír és állományi adatokat ér el. Ezek segítségével olyan kalkulációt futtat, amely eredményeként az értesítésre jogosult ügyfeleket megjeleníti, automatikusan értesítőt generál és kiküld, az ügyféltörzsből elért ügyfélhez beállított kommunikációs csatornának megfelelően (legyen az SWIFT, webplatform, e-mail vagy postai levél). Ezek a bejövő és kimenő üzenetforgalmak nyomon is követhetők. A fő szempont a flexibilitás és a személyre szabhatóság.

Két évtizeddel az évezredfordulót követően már nem lehet kizárólag konfigurációba beégetett adatokkal operálni. Olyan rugalmas, könnyen paraméterezhető folyamatokat kell kiépíteni, amelyek az ügyféligényekhez és a törvényi változásokhoz jól alkalmazkodnak, meglévő rendszerekhez jól illeszthetők és ügyfélbarát UI megoldást kínálnak.

Mikor a CEE régióban újraéledtek az értékpapír piacok, kétféle letétkezelő bank létezett informatikai szempontból. Az egyik, amelynél a nyugat-európai anyavállalat készen hozta a szakmai tudást és az informatikai hátteret, a másik, ahol megpróbáltak saját maguk rendszert fejleszteni. Ezek a rendszerek a 90-es évek elején még nagyon egyszerű, inkább értékpapír nyilvántartásra szolgáló rendszerek voltak, amelyek az ügyféltörzs mellett analitikával foglalkoztak és szigetszerűen működtek, mivel interfész kapcsolat nem volt kiépítve más rendszerek felé. A digitalizációt, automatizációt, és innovatív megoldásokat kínáló Fintech vállalatok segítségével ennek a korszaknak vége. A kérdés ebben az új időszakban már nem az, hogy ezekre az informatikai megoldásokra szükség van-e, hanem hogy mit tehetünk, hogy ne maradjunk le behozhatatlanul?

A jogszabályok harmonizációja és az egységes tőkepiacok ötlete, a „CMU” (Capital Markets Union) rohamosan halad afelé, hogy újabb és újabb jogszabályokat vezessen be és egységesítse a nemzeti értékpapírpiacokat a tőkepiaci verseny tisztaságának megőrzése érdekében. A CMU 3 fő cél elérése érdekében az alábbi cselekvési terveket fogalmazta meg, még 2020-ban, amely 16 jogalkotási és további nem rendeletszintű intézkedéseket tartalmaz. A legfontosabb, hogy ezekkel a rendeletekkel, direktívákkal:

Támogassák elsősorban azokat az európai vállalatokat, melyek zöld, digitális, és rugalmas gazdasági fellendülést hoznak. Teremtsenek az EU-belül biztonságos tőkepiaci környezetet, melyben a magánszemélyek hosszú távú befektetéseket eszközölhetnek és megtakaríthatnak.

Integrálják a nemzeti tőkepiacokat egy valódi egységes piaccá:

  • A határokon átnyúló befektetések adóterheinek enyhítésével
  • A részvényesek támogatásával, befektetővédelemmel
  • Egységes piacon belüli harmonizált felügyeleti rendszer erősebb koordinációjával

A DORSUM IDŐBEN ISMERTE FEL A PIAC IGÉNYEIT

A Dorsum több mint 25 éve támogatja a hazai és külföldi tőkepiacokat informatikai, személyre szabott megoldásokkal. Termék- és szolgáltatáspalettája lefedi a tőkepiacok összes szereplőjét a letétkezelő bankoktól kezdve a befektetési alapokon, nyugdíjpénztárakon, biztosítókon át a befektetési szolgáltatókig.

Felismerve a tőkepiacok komplexitását, jogszabályi függőségeit, komoly felügyeleti és riportolási kötelezettségeit, a szereplők egyéni igényeit és az összetett háttérfolyamatokat, a Dorsum olyan szakértőket alkalmaz, akik a tőkepiacok vérkeringéséből jöttek, látják a megoldásra váró feladatokat, értik és nyomonkövetik a törvényi előírásokat, ismerik az ügyfél és piaci igényeket, külföldi trendeket és minderre megoldást is tudnak nyújtani.

A Dorsum folyamatosan azon dolgozik, hogy ne csak a hazai, de határon átívelő megoldásaival a CEE régióban és a teljes EU területén is támogassa a tőkepiaci szereplőket.

Összhangban az EU és CMU törekvésekkel lassan leomlanak a falak és nem nemzeti, hanem egységes tőkepiacokról beszélgetünk pár év múlva, ahol azonos szolgáltatást kapnak a befektetők a harmonizált jogszabályokon keresztül.

A Dorsum olyan innovatív ötletekkel támogatja már most is az értékpapírpiaci szereplőket, amelyek egyediek és a legjobb megoldást hozzák egy-egy problémára. Folyamatosan nyomon követi az EU direktívákat és ezekre szállít megoldást, hiszen a harmonizáció egységes rendet és megoldást követel. A cég olyan új, rugalmas, bővíthető architektúrát hoz létre és paraméterezhető folyamatokat épít be a rendszerekbe, amelyhez már nem szükséges a IT üzemeltetés folyamatos, állandó jelenléte.

Már rég nem robosztus kódrendszerekben és függőségi viszonyokban, hanem microszervízekben és leválasztható modulokban gondolkodik, amelyek tesztelése és implementációja is sokkal egyszerűbb és jól tagolható. A jól konfigurálható rendszer mellett a felhasználói élmény kiemelkedő fontosságot kapott, így az egyes funkciók személyre szabható dashboardokon, widgeteken jelennek meg. Ezek a megoldások és megjelenítések már nem csak a lakossági ügyfeleknek kialakított online platformokon elérhető front kivitelezésben járnak élen, de a back office rendszerek munkatársainak is vizuális élményt nyújtanak nap mint nap.

A Dorsum szakértői segítségével folyamatos szakmai támogatást nyújt az ügyfeleinek és tanácsadási szolgáltatást is indított, hogy az ügyfeleknél kifizetődő IT megoldások születhessenek, ha egy háttérfolyamatot átstrukturálnak vagy tejes rendszercserét eszközölnek. A szakértők nemzetközi konferenciákon szerepelnek, a tőkepiacok pulzusán tartják a kezüket, hogy az ügyfelek a nehéz időkben is érezzék a folyamatos támogatást.

Kérdésed van?

Ha érdeklődsz megoldásink iránt, vedd fel velük a kapcsolatot az űrlap segítségével!