DIGITÁLIS JÖVŐ AFRIKA VAGYONKEZELÉSI SZEKTORÁBAN

wealth in africa blog post by dorsum

Legújabb cikkünkben úgy döntöttünk, hogy ellátogatunk Afrika vagyonkezelői szektorába, hogy megnézzük, hol is tart ez a piac a digitalizáció felé vezető úton. Izgatottak vagyunk, ugyanis egy ideje már foglalkoztat bennünket a téma, de idáig még nem volt lehetőségünk részletesebben megvizsgálni.

Vagyonkezelés Afrikában – Pozitív kilátások

Az Afrikában összpontosuló vagyon zűrzavaros évtizeden van túl, s erre a kontinens gazdaságára súlyos hatással lévő világjárvány is rányomta a bélyegét, azonban az elmúlt időszakban kiadott jelentések pozitív jövőképet festenek. Az AfrAsia Bank által közzétett “Africa Wealth Report” 2021-es számából például kiderül, hogy a kontinensen tartott teljes vagyon (1) 2010 és 2020 között 16%-kal 2 billió USD-ra csökkent. A riport ezt a Dél-Afrikai Köztársaság, Egyiptom és Nigéria, azaz a kontinens három legnagyobb piacának gyenge teljesítményével magyarázza. Ennek ellenére 2030-ra várhatóan 30%-ot fog emelkedni ez a szám, és eléri a 2,6 billió USD-t, ami részben a növekvő afrikai középosztálynak és a jelentős HNWI- populációnak (high net worth individual, azaz a legvagyonosabb lakossági réteg) köszönhető. Az utóbbiaknak egy egészséges 29%-os öt éves átlag növekedést jósol a Knight Frank 2020-as „The Wealth Report” című kiadványában. Ezek a trendek azt sugallják, hogy az afrikai lakosság körében jelenleg is tapasztalható professzionális pénzügyi tanácsadás iránti igény tovább fog nőni. 

Az AfrAsia szerint az afrikai HNWI-k vagyonából jelenleg körülbelül 140 milliárd USD van vagyonkezelőknél és privát bankoknál lekötve, és becsléseik alapján az ágazat 40%-os növekedést fog produkálni az elkövetkező évtizedben. A legtöbb afrikai vagyonkezelő azonban tipikusan olyan ügyfeleket céloz meg, akiknek legalább 500 000 USD értékű befektethető eszközük van (a PwC kutatása alapján az egyik legfejlettebb piac, a Dél-afrikai Köztársaság esetében ez a lakosság körülbelül 0,1%-a), s ezeket az ügyfeleket igen változatos és gyakran nem túl hatékony és túlságosan személyre szabott stratégiákon keresztül közelítik meg. Ha az ágazat fel akarja szívni a jelenlévő és jövőbeli potenciális ügyfeleket, a vagyonkezelőinek el kell gondolkodniuk a megcélzott ügyfélkör kibővítésén, valamint nagyobb hatékonyságot kell bevezetniük működésükbe. 

Afrika digitális megoldásokat követel a vagyonkezelésben is

A fenti számok alapján egyértelmű, hogy óriási kiaknázatlan lehetőség rejlik az afrikai vagyonkezelési szektorban, azonban ezzel együtt a technológia iránti igény is egyre csak nő mind a fiatalabb, mind az idősebb ügyfelek körében. A mobileszközök használata viszonylag széleskörben elterjedt a kontinensen, mivel sok afrikai lakos mobiltelefonján keresztül intézi napi pénzügyeit, részben az olyan mobilszám alapú pénzforgalmi és fizetési szolgáltatások sikerének köszönhetően, mint az M-Pesa. Most úgy tűnik, ez az okostelefonok piacára is begyűrűzik, melyeknek helyi használata robbanásszerűen megnőtt az elmúlt években.

Az afrikai piac számos hagyományos szereplője azonban lemaradt ezen igények kielégítésében, mivel az ágazaton belüli digitalizációs törekvések csak az elmúlt néhány évben kezdtek felerősödni. A digitális megoldásokban rejlő lehetőségek kiaknázása nemcsak abban lesz döntő fontosságú, hogy ezek a cégek hogyan szolgálják ki meglévő ügyfeleiket és hogyan tudnak újakat megfogni: kiemelt szerepet fog játszani a hatékonyság növelésében, a költségek csökkentésében és a szolgáltatási portfólió kibővítésében is. Ennek a víziónak a megvalósításához azonban egy átfogó digitális stratégiára lesz szükség, melynek középpontjában egy teljesen digitális back-to-front office infrastruktúrának kell szerepet kapnia.

A fintech-ek színre lépnek

A hagyományos szereplőkre gyakorolt nyomást tovább fokozza, hogy a digitalizáció iránti növekvő igény az elmúlt néhány évben számos fintech-et és startupot is bevonzott az afrikai piacra, akik hajlandóak betölteni azt az űrt, melyre a hagyományos szereplők túl lassan reagálnak. A The Org „Four Companies Shaping Africa’s Wealthtech Ecosystem” című cikkében négy ilyen fintech céget mutat be interjúkon keresztül, melyeknek küldetése, hogy lebontsák az afrikai emberek befektetési céljai előtt álló korlátokat digitális megoldások segítségével, egy szélesebb közönséget megcélozva, mint a kontinens hagyományos vagyonkezelőinek túlnyomó többsége.

Ezek a fintech szereplők rájöttek, hogy ha az afrikaiak életük más területén is mobiltelefonjuk segítségével intézik ügyeiket, akkor miért ne intézhetnék befektetéseiket is hasonló megoldással. És valóban akad mit befektetni: a cikkben említett startupok egyike a kutatásai során megállapította, hogy jelenleg 85 milliárd USD ül bankszámlákon csak a Szubszaharai Afrikában.

Mit tehetnek a hagyományos vagyonkezelők a digitális felzárkózás érdekében?

A kontinens fejlettebb banki szcénája jelenleg is egy szemléletbeli változáson megy keresztül, melynek következtében a hagyományos banki szereplők a fintech cégeket már egyre inkább partnernek, mintsem fenyegetésnek tekintik. Ugyanis, s ezt az African Banker által megkérdezett számos bank vezérigazgatója is alátámasztja, egyre több afrikai bank lép partnerségre fintech cégekkel, melyek segítenek leküzdeni a digitális transzformáció során felmerülő akadályokat. Valójában ez egybevág azzal, amit mi a Dorsumnál az elmúlt években tapasztaltunk a kelet-közép-európai piacon.

Amint a bankok rájöttek, hogy alapvető kompetenciájuk a termékeik és szolgáltatásaik megteremtésében rejlik, nem pedig a digitális megoldások házon belüli költséges és időigényes kialakításában, a fintech szereplőkkel való versengés együttműködésbe fordult át. Azt gondoljuk, hogy ugyanez lehet a nyerő stratégia az afrikai vagyonkezelői szegmensben is. A fintech megoldások egyre bővülő univerzumában való eligazodás azonban pillanatok alatt egy útvesztővé válhat. Egy olyan környezetben, ahol még a nagyobb bankoknak is nehezükre esik megtalálni a digitális igényeiknek leginkább megfelelő szállítót és termékeket, abszurd lenne elvárni, hogy egy kisebb vagyonkezelő butik vagy alapkezelő el tudja dönteni, hogy a számtalan potenciális technológia, alaprendszer, vagy ügyfélalkalmazás közül melyik a számára legtesthezállóbb választás.

Mivel a fenti probléma még a digitálisan előrehaladottabb nyugat-európai piacokon működő ügyfeleinket is kihívás elé állítja, így az elmúlt években mi is újragondoltuk ügyfélkiszolgálási modellünket. Rájöttünk, hogy a komplex wealth management piacon nem elegendő IT szállítóként megjelennünk, hanem átfogó támogatást kell biztosítanunk partnereinknek, kiaknázva azokat a kompetenciákat, amikben ténylegesen erősek vagyunk:

  1. Folyamatosan nyomon követni a legújabb technológiai és fintech trendeket
  2. Érteni banki és vagyonkezelői partnereink üzleti kihívásait
  3. Hatékonyan megosztani velük 25 éves vagyonkezelési iparági működésünk során összegyűjtött tudásunkat

A fentiek lehetővé teszik, hogy átfogó képet kapva ügyfeleink céljairól közösen alakítsuk ki digitális stratégiájukat, és ezt követően támogassuk őket a fintech piacon megszerzett tudásunkkal a megfelelő IT szállítók kiválasztásában.

A döntő első lépés

Egy szó, mint száz, az Afrikai vagyonkezelési piac jelentős fejlődési potenciállal bír, ez azonban együtt jár számos kihívással is. Blogbejegyzésünkben a digitális transzformációra, mint az egyik ilyen kihívásra fókuszáltunk, mely egyben az egyik legnagyobb lehetőség is a piac számára, hisz új ügyfélkörök bevonásával, hatékonyabb folyamatokkal, kiaknázatlan bevételi forrásokkal és megnövekedett haszonkulcsokkal kecsegtet. Azonban ehhez a bankoknak, vagyonkezelőknek és bróker cégeknek elsőként definiálni szükséges az igényeikhez legjobban passzoló digitális terméklistát és kiválasztani az ehhez szükséges szállítókat. Emiatt úgy gondoljuk, hogy a digitalizációs út egyik legfontosabb és potenciálisan legelső lépéseként ezeknek a szereplőknek elengedhetetlen egy olyan köztes partner kiválasztása, amely segít nekik eligazodni a legújabb fintech trendek, technológiák és ügyféligények útvesztőjében.

 

 

 

 

Források:

(1) A jelentés a teljes vagyont (total wealth) úgy definiálja, mint az egyes országokban élő egyének magánvagyonának összegét, ami magába foglalja összes vagyoni eszközüket (ingatlan, készpénz, értékpapír, üzleti érdekeltségek), mínusz a kötelezettségeiket. Az állami mogatásokat riport nem veszi számításba.

PWC: Wealth management lags in financial services

AfrAsia Bank Africa Wealth Report 2021

Knight Frank: The Wealth Report 2020 – Africa Supplement

The Org: Four Companies Shaping Africa’s Wealthtech Ecosystem

African Business: Banks accelerate digitisation in wake of Covid-19

Africa News: Banks must partner with fintech to accelerate the digital banking transformation

Infomineo: Digital Banking in Africa: Origins and Development Outlook

Kérdésed van?

Ha érdeklődsz megoldásink iránt, vedd fel velük a kapcsolatot az űrlap segítségével!