FENNTARTHATÓ BEFEKTETÉSEK A COVID VÁLSÁG ALATT: ÁLLJÁK A PRÓBÁT AZ ESG ALAPOK?

esg blog

Az ESG szemléletű befektetés jelentésére, és jelentőségére két eltérő dimenziót tekintve a következő két, gyakran használt definíció adható: lehetőség arra, hogy a befektetéseinkkel ne csak a várható hozam, hanem az általunk fontosnak tartott értékek mellett is letegyük a voksunkat. Emellett pedig a magas ESG értékelés olyan vállalati működést feltételez, mely hatékonyan és transzparensen kezeli a környezeti, társadalmi és vállalatirányítás területek kockázatait, ezáltal alacsonyabb kockázatú befektetési lehetőséget kínál.   

A jelenleg is tartó globális járvány felerősítette az ESG befektésekre irányuló figyelmet és a fenntarthatósággal kapcsolatos tudatosságot. Az életünk szinte minden területére kiható pandémia a kialakult egészségügyi válsághelyzet mellett begyűrűzött a gazdaságba is, lépéskényszerbe hozva politikai döntéshozókat, vállalatokat és befektetőket egyaránt.  

Hogyan értelmezhetőek a koronavírus hatásai az ESG szemléleten keresztül és hogyan teljesítettek a fenntartható befektetési alapok a COVID-19 válság alatt? 

A COVID-19 hatásai és az ESG faktorok 

E: Environmental – környezeti faktorok 

A fenntartható befektetések területén régóta meghatározó téma a globális éghajlatváltozás és a vállalatok környezetre gyakorolt hatása. A COVID-19 azonban nem egy ökológiai válság, sőt, a pandémia környezeti hatásaival kapcsolatban a járvány kezdeti időszakában elsősorban az alacsonyabb energiafogyasztás és üvegházhatású gáz kibocsátás került említésre, mint pozitív fejlemény. A közelmúltban megjelent ’United in Science 2021’ riportot összeállító, ENSZ-által szponzorált tudományos intézetek azonban arra figyelmeztetnek, hogy a gazdaság újraindításával az üvegházhatású gázok kibocsátása ismét a pandémia előtti, vagy azt meghaladó szintre értek. Újra a klímavédelem felé kell tehát irányítani a figyelmünket, hogy a globális kibocsátás csökkentési szinteket elérhessük. 

S: Social – társadalmi faktorok 

Az „S” által összefoglalt társadalmi-szociális tényezőket hajlamosak a befektetők kevésbé jól definiáltnak és kevésbé jelentősnek gondolni, azonban a járvány hatására egyértelműen ezek kerültek előtérbe. Kritikus feladatok jelentkeztek a humánerőforrás-menedzsment területén, ideértve különösen a biztonságos és egészséges környezet biztosítását a munkavállalók számára. Példaként említhetjük a home office elterjedését, üzleti folyamatok digitalizálását, az ügyfélkapcsolatok és munkahelyi-vállalati találkozók online térbe költöztetését. Azonban nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy ezek a modellek nem jelentenek univerzális megoldást. Azon országok, szektorok vagy korcsoportok, melyek adottságaik révén nem tudnak alkalmazkodni, kénytelenek szembenézni a növekvő munkanélküliség, gazdasági lemaradás és fokozódó egyenlőtlenség problémáival. 

G: Governmental – vállalatirányitási faktorok 

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a vállalatirányítás szerepének fontosságát, különösen válság idején. A „G” az ESG-ben többek között a vállalatok által alkalmazott vezetői módszertant, vállalatirányítási stratégiát és rendszereket vizsgálja és értékeli. A koronavírus miatt különösen fontos szempont az incidens-menedzsment, az üzletmenet folytonosságának biztosítása, a munkahelyi biztonság és egészségvédelem. A működési hatékonyság és az erős mérleg szintén alapvetően fontos irányítási tényezők, amelyek kiemelt szereppel bírnak a vírus okozta gazdasági és pénzügyi zűrzavar idején. 

 

ESG befektetések hozama a járvány alatt 

A COVID-19 által okozott globális gazdasági válság első jelének a 2020 február végén és márciusban lejátszódó tőzsdei zuhanást szokás tekinteni, mely során a világ vezető indexei 20-30%-kal estek.

Az ESG és tradicionális befektetések hozamának összehasonlításához a Morningstar adatbázisában elérhető, régiós részvénypiaci indexeket követő ETF-ek adatait hívtuk segítségül. Az elemzésből kitűnik, hogy a fejlett piacokon befektető ESG alapok egyértelműen jobban vészelték át a 2020-as piaci pánikot. A vizsgált régiók között az egyetlen kivételt a fejlődő piaci alapok jelentik.

Eszközosztály  Benchmarkot felülteljesítő fenntartható befektetési alapok aránya 
US Large Cap részvény:   64%  
Europe Large Cap részvény:   77%  
Global Large Cap részvény:    80%  
Emerging Markets részvény:   29%  

 

A teljes 2020-as esztendőt nézve összességében is pozitív képet mutattak a fenntartható befektetési alapok, és minden vizsgált régióban felül tudták múlni az ESG kritériumokat nem integráló indexeket.  

Egyesült Államok  Éves hozam 2020-ban 
Fenntartható alapok átlaga  22,35% 
Ishares Core S&P 500 ETF  18,37% 
Fejlett piacok ex USA  Éves hozam 2020-ban 
Fenntartható alapok átlaga  11,99% 
Ishares Core MSCI EAFE ETF  8,55% 
Fejlődő piacok  Éves hozam 2020-ban 
Fenntartható alapok átlaga  21,22% 
Ishares Core MSCI EM ETF  18,18% 

 

A Morningstar elemzései alapján a koronavírus válság első évében jelentősen magasabb hozamot érhettek el azok a befektetők, akik a hagyományos indexkövető ETF-ek helyett azok ESG kritériumokat integráló változatait választották. Természetesen az árfolyamok alakulását számos tényező és esemény alakítja: a fenntartható befektetési alapok térnyerése már jóval a válság előtt elkezdődött, és a népszerű befektetések közé tartoznak az egyébként alacsonyabb ESG kockázatúként is számon tartott technológiai papírok, melyek az elmúlt évtized tőzsdei szárnyalásának legnagyobb nyertesei voltak. Az elemzések tanúságai alapján a vizsgált ESG portfóliók ellenállóbbak voltak a közelmúltban lejátszódott válság alatt és magasabb hozamot értek el, ám az időszak rövidsége miatt a hosszútávú visszaigazolást a következő évek, évtizedek hozhatják meg. 

 

Források:

https://www.morningstar.com/insights/2021/02/08/morningstars-esg-indexes-have-outperformed-and-protected-on-the-downside

https://www.morningstar.co.uk/uk/news/201154/how-esg-etfs-have-performed-in-the-sell-off.aspx

https://www.morningstar.com/articles/1017056/sustainable-equity-funds-outperform-traditional-peers-in-2020

https://www.unep.org/news-and-stories/press-release/covid-19-caused-only-temporary-reduction-carbon-emissions-un-report

https://am.jpmorgan.com/jp/en/asset-management/institutional/insights/market-insights/market-updates/on-the-minds-of-investors/covid-19-esg-matters/

covid-19-esg-four-dimensions.pdf (ssga.com)

 

Kérdésed van?

Ha érdeklődsz megoldásink iránt, vedd fel velük a kapcsolatot az űrlap segítségével!