A Dorsum sikeres pályázatot nyújtott be a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett 2020-1.1.2-PIACI KFI kódszámú, „Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása” felhívására

kfi dorsum 2021

A DORSUM Zrt. támogatási kérelmet nyújtott be a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett 2020-1.1.2-PIACI KFI kódszámú, „Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása” című pályázati felhívásra. A „Teljeskörű blockchain alapú tokenizált instrumentum kezelést támogató integrált back-office megoldás fejlesztése pénzügyi intézmények számára” című, 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00194 azonosító számú támogatási kérelmet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásra érdemesnek minősítette. A projekt összköltsége 629 974 800 Ft, melyből a vissza nem térítendő támogatás összege 380 090 880 Ft.

A blockchain alapon működő tokenizált instrumentumok elterjedése világszintű jelenség. A tokenizáció éveken keresztül elsősorban a Bitcoin és más kriptovaluták kereskedelméhez kapcsolódott, ez azonban napjainkra jelentősen kibővült és a blockchain, mint általános elosztott adattárolási stratégia jelenik meg. A blokklánc tranzakciók szükségtelenné teszik a legtöbb közvetítő (3. személy) közreműködését, amely alacsonyabb költségeket és gyorsabb tranzakciókat eredményez.

A fenti trendekhez igazodva pár éven belül a pénzügyi szektor szereplőinek széles körben kell majd adaptálnia az ilyen típusú blockchain technológián működő tokenek kezelését, ezzel egy szabályozott, transzparens, az ügyfelek és a szabályozó hatóság bizalmát is élvező új piacot teremtve. A pénzügyi intézmények esetén különös figyelmet igényel, hogy a meglévő működési modellbe és banki architektúrába szervesen illeszkedő, de cryptovaluták és blockchain alapú tokenek kezelést teljeskörűen támogató szoftvermegoldás álljon elő.

A projekt eredményeként egy dobozos szoftvermegoldás jön létre, amely lehetővé teszi a crypto valuták és tokenizált instrumentumok tárolását, számlavezetését, blockchain alapú kereskedését hazai és külföldi bankok részére a meglévő infrastruktúrájukba és architektúrájukba illesztve. A termék alapja egy ügyfélszámlavezetési engine, ami blockchain alapú tokenizált eszközök számlavezetését teszi lehetővé szabályozott pénzügyi intézményi környezetben.

Az általunk tervezett szoftvermegoldás alkalmas lesz tradicionális pénzügyi szereplők igényeinek megfelelő integrált működésre egy önálló dobozos termékként, függetlenül attól, hogy az adott pénzügyi intézmény milyen szoftvermegoldásokat használ.

 

 

További információ kérhető:

Telefon: +36 1 487 3030

Honlap: www.dorsum.eu

Kérdésed van?

Ha érdeklődsz megoldásink iránt, vedd fel velük a kapcsolatot az űrlap segítségével!