BEFEKTETÉSI ÉS VAGYONKEZELÉSI SZOLGÁLTATÁSOK A NEOBANKOK KORÁBAN III – A TRADICIONÁLIS BEFEKTETÉSI ÉS VAGYONKEZELŐI SZEREPLŐKET ÉRINTŐ KIHÍVÁSOK

challenges of traditional investment and wealth managers blog dorsum

Az elmúlt évtizedek során a tradicionális pénzügyi szereplőknek már számos változáshoz alkalmazkodniuk kellett, ilyen például a prudenciális követelmények megnövekedése, az alacsonyabb kamatok és a visszafogott növekedési ráták. De nincs megállás: a neobankok által kiszolgált új piaci igényekhez is fel kell zárkózniuk az inkumbens szereplőknek, mellyel egy újabb, igen intenzív adaptációs folyamat vár rájuk. Joggal merülhet fel a kérdés, hogyha ennyire egyértelműen szükségük van változásra, akkor az miért nem történt még meg? A kérdéskör megértéséhez, egyben a válasz megtalálásához érdemes a hagyományos szereplők oldaláról megvizsgálni, hogy átalakulási folyamatukat tekintve miért tűnik korlátozottnak a mozgásterük:

  • Technológia: az évtizedekkel ezelőtt épült banki infrastruktúrák, melyeket nem a mostani folyamatosan változó technológiai környezethez terveztek, sok esetben nem képesek alkalmazkodni az új megoldásokhoz, így nem tudják megfelelően kiszolgálni az ügyfelek igényeit.
  • Hagyományos működési modell: elmaradva a neobankok rugalmasságától, összetett és szigorú, többlépcsős döntéshozatali folyamatok jellemzik a nagy bankokat. A radikális változások kockázatának kerülése miatt tudatosan lassabb, de biztonságosabb, inkrementális innovációkkal lehet őket jellemezni.
  • Magasabb költségek: a fiókok fenntartása, az összetett, nagy háttérrendszerek üzemeltetése, hosszú és költséges döntéshozatali mechanizmusok, a magasabb szintű szabályozási megfelelés mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az inkumbensek nagyobb egy főre jutó költséggel rendelkeznek, így nem tudnak egy bizonyos árszint alá menni.

És miért is jelent ez az egész problémát? A megváltozott fogyasztói hozzáállás miatt. A banki szolgáltatások nyújtása már nem korlátozódik a hagyományos pénzügyi szereplőkre. A technológia életünk egyre nagyobb részévé vált, ami számos területen megváltoztatta az emberek hozzáállását, elvárásait. Esetünkben például ez azt jelenti, hogy az ügyfelek megváltozott gondolkodásmódja következtében a korábban privilégiumnak tekinthető pénzügyi szolgáltatásokat többé már nem kizárólag a banki és egyéb hagyományos intézményi szereplők nyújtják.

A befektetési szolgáltatók helyzete is hasonló ahhoz, mint amit pénzügyi szektorban általánosan megfigyelhetünk. A hagyományos befektetés- és vagyonkezelőkre is jellemzőek az elavult alaprendszerek és magas megfelelési költséggel kell szembenézniük a szigorú szabványok és előírások, az egyre kifinomultabb vevői igények, a gyorsan változó technológiai innovációk és a tranzakciós költségek csökkentése kapcsán kialakult nyomás miatt. Mindazonáltal ezen szereplők néhány egyedi kihívással is szembesülnek, melyeket érdemes megemlíteni.

A HNWI (magyarul vagyonos magánszemélyek) ügyfelek számos területen nem elégedettek a hagyományos vagyonkezelők által nyújtott szolgáltatásokkal, írja a Capgemini 2020-as globális riportja. Többek között az alábbi szolgáltatásokat várják el:

  • digitális felületen elérhető, interaktív riportok,
  • interaktív és játékos portfólióáttekintési folyamat a különböző forgatókönyvek vizuális bemutatásával,

és az elégedetlenség oldaláról vizsgálva, az alábbi hiányosságok merültek fel:

  • személyre szabott értesítések az elérhető új termékekről / szolgáltatásokról,
  • oktatási célú piaci információk,
  • hozzáadott érték nyújtása.

A szolgáltatások mellett a –vagyonos magánszemélyek (HNWI) 33% -a nem elégedett a vagyonkezelők díjaival, olyannyira, hogy 42%-os arányban ez bizonyult a szolgáltatóváltás megfontolásának legfőbb okának Capgemini felmérése alapján.

A mesterséges intelligencia, a gépi tanulás és más hozzáadott értékű technológiák nemcsak a szolgáltatás általános minőségét növelhetik, hanem hosszú távon költséget is megtakaríthatnak a hatékonyság és automatizáció növelésével. Amint azt említettük, a vagyonos magánszemélyek egyre elégedetlenebbek a vagyonkezelési díjak miatt, ami a vagyonkezelőket az egyre átfogóbb digitalizáció irányába tereli.

Ha megvizsgáljuk a hagyományos befektetési szolgáltatók már folyamatban lévő átalakulását, néhány irány már kialakulni látszik:

  • digitális, self-directed platformok kialakítása költséghatékony és automatizált megoldásokkal,
  • a tanácsadási folyamat minőségének javítása digitális eszközökkel, a tanácsadók munkájának megkönnyítése,
  • a tanácsadó és az ügyfél közötti kommunikáció támogatása digitális eszközökkel,
  • online tanácsadás,
  • papírmentes és távolról irányítható folyamatok kialakítása minden szolgáltatási szinten,

és legfőképpen a vagyonos és az különösen magas vagyonnal rendelkező személyekre (UHNWI) vonatkozóan:

  • a teljes transzparencia megteremtése az ügyfél portfólió értékének és összetételének online megjelenítésével, interaktív riportokkal, mind mobil, mind webes ügyfélplatformon.

És természetesen nem felejthetjük el, hogy a költségoldali nyomás és az ügyfelek változó elvárásai mellett a befektetés- és vagyonkezelőknek a neobankkal is versenyezniük kell, akik azon vannak, hogy minél nagyobb darabot szakítsanak ki maguknak a piacból. Ha a hagyományos szereplők lemaradnak a megújulással, minden bizonnyal elveszítik az innovációra nyitott ügyfélkörük nagy részét. Idővel ez jelentős számú ügyfelet jelenthet, ami a bevételek csökkenéséhez vezet, ami végső soron megnöveli a fennmaradó ügyfélkör megtartásának költségeit is.

Szerencsére egyre nagyobb körben nyitnak a nagyobb újítások felé a hagyományos szereplők, ahogy az a piacon végig nézve is egyre jobban látható, úgyhogy csak idő kérdése és kiderül, hogy hogyan veszik a neobankok megjelenését, mint akadályt. Mostani sorozatunk utolsó részében reméljük sikerült fényt deríteni arra, hogy milyen motivátorok mentén építkeznek az inkumbens szereplők a modern pénzügyi szolgáltatások szektorában, és hogy milyen nehézségekkel is néznek mindeközben szembe.

 

Források:

https://www.finextra.com/newsarticle/34445/incumbents-vs-neobanks-leverage-new-technology-or-risk-crumbling

https://www.fintechmagazine.com/financial-services-finserv/innovating-locally-global-impact-fintech

https://www.ey.com/en_gl/banking-capital-markets/why-banks-can-t-delay-upgrading-core-legacy-banking-platforms

https://www.accenture.com/_acnmedia/PDF-115/Accenture-Journey-To-Platform-Economy.pdf

https://www.capgemini.com/news/research-world-wealth-report-2020/

https://www.accenture.com/_acnmedia/PDF-147/Accenture-Consumer-Study-Banking-ASG.pdf

https://www.finextra.com/blogposting/18751/are-banks-that-run-on-legacy-systems-able-to-compete-with-their-digital-counterparts

https://voxeu.org/article/bank-business-model-post-covid-19-world

https://www.paysafe.com/en/blog/neobanks-vs-traditional-banks-who-has-the-advantage/

https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/au/Documents/financial-services/deloitte-au-fsi-retail-banking-in-the-age-of-covid-19.pdf

https://www.paconsulting.com/insights/what-are-neobanks-and-how-are-they-changing-financial-services/

https://fincog.nl/blog/24/four-things-incumbents-can-learn-from-neobanks

Kérdésed van?

Ha érdeklődsz megoldásink iránt, vedd fel velük a kapcsolatot az űrlap segítségével!