BEFEKTETÉSI ÉS VAGYONKEZELÉSI SZOLGÁLTATÁSOK A NEOBANKOK KORÁBAN II. – A NEOBANKOK JÖVEDELMEZŐSÉGI DILEMMÁJA

investment and wealth services in the age of neobanks

Előző cikkünkben megvizsgáltuk, hogy a neobankok viszonylag friss üzleti modelljükkel hogyan rázták fel a banki szegmenst, kiemelve a befektetés és vagyonkezelés világára gyakorolt hatásukat. Sikerük egyik kulcsa nem más, mint az erőteljes fókusz a növekedésen, amely elterjedt stratégia a tech cégek fejlődési fázisában. Egy ilyen növekedési stratégia lényege, hogy finanszírozási körök útján kockázati tőkét vonnak be, majd azt szinte egészében növekedésre fordítják. Ennek eredményeként viszont a legnagyobb európai neobankok is küzdenek a nyereségesség eléréséért, sőt, sok esetben még a nullszaldóért is. A stratégia részeként alkalmazott rendkívül versenyképes árstratégiák és hatalmas marketingköltségek, valamint a szuboptimális termék penetráció csak néhány fontosabb tényező azok közül, amelyek a neobankok jövedelmezőségét akadályozzák. 

Egyre inkább úgy tűnik, hogy egyes neobankoknak hamarabb át kell térniük a profitgenerálásra, mint azt várták. A járvány negatív hatásai, a befektetők részéről tanúsított nyomás növekedése és a közelgő érettségi fázis arra kényszeríti őket, hogy a növekedésről az önellátás és a nyereség felé orientálódjanak. Emiatt több profitabilitási stratégia is kezd kialakulni: 

  • Olyan piaci rés vagy résszegmens betöltése, amelyben személyre szabottabb, egyedibb, az inkumbens szereplők számára már nem kifizetődő megoldásokat lehet nyújtani
  • Ároptimalizálás, amely magába foglalja a “hook”-ok visszaszorítását, az automatizálás növelését vagy premium szolgátatások, előfizetések és egyéb exkluzív tartalmak bevezetését
  • Betörés profitábilisabb területekre  

A befektetési és vagyonkezelési szolgáltatások kiváló termékkör a neobankok számára, amellyel a profitgenerálás mellett a havi aktív felhasználók folyamatos növekedését is fenntarthatnák. Ami azt illeti, ez már most is egy elég népszerű útnak bizonyul, így érdemes közelebbről is megvizsgálni.

Nem véletlen, hogy a befektetési és trading (kereskedési) appok hatalmas sikert értek el a járvány idején. A kisbefektetők egy új generációja árasztotta el a piacot tavaly, elsősorban olyan befektetési platformokon keresztül, mint a Robinhood vagy a Stash. Vegyük példának a Robinhoodot, melynek kereskedési platformján felhasználói 183% -kal több időt töltöttek el a járvány során, ami 2020-ban 682 millió dollár “payment-for-order-flow” bevételt jelentett. Ez 514%-os növekedés az előző évhez képest. Úgy tűnik, most a neobankok is megpróbálnak kivágni egy szeletet ebből a tortából. A Revolut már – egyelőre korlátozott, de folyamatosan bővülő – trading funkciókkal frissítette alkalmazását: a felhasználók kereskedhetnek bizonyos részvényekkel, kriptovalutákkal és árucikkekkel. A Revolut szerint ez volt náluk az elmúlt időszak egyik legjövedelmezőbb termékbevezetése. A német Bitwala az akár 1%-os kereskedési díjával pedig a kriptovaluta befektetőket célozta meg, ráadásul a Bitcoin befektetések után kamatfizetést is ígér. A kripto piac 2020-as fellendülésével a Bitwala immár a harmadik legnagyobb neobank Németországban, és jelenleg már nyereségesen működik. 

A befektetési szolgáltatások egyértelműen felkeltették a neobankok figyelmét az elmúlt időszakban, és ez a vagyonkezelési szolgáltatásokra is kihat. A befektetésekkel kapcsolatos szolgáltatások egyértelmű előnye, hogy viszonylag stabil bevételt ígérnek, amely nincs kitéve a felhasználói aktivitásnak és a szezonalitásnak, szemben például a pénzváltással kapcsolatos szolgáltatásokkal, amelyek ünnepnapokon leállnak. Egy ilyen fokú stabilitás erős érv lehet amellett, hogy a neobankok belépjenek a digitális vagyonkezelési szegmensbe. Nem utolsósorban olyan adatokkal rendelkeznek ügyfeleik pénzügyi szokásairól, amelyeket kiválóan lehet alkalmazni személyre szabott termékek kifejlesztésében. Mindent összevetve, a jelenlegi erőforrásaikkal és tudásukkal a neobankok jól pozícionáltak ahhoz, hogy elcsábítsák a digitális befektetőket. 

A legújabb tendenciák alapján valóban egyre több neobank lép be a vagyonkezelés világába. A SoFi például eredetileg hitel-összehasonlító és adósság-refinanszírozási megoldásként indult, amely egy teljeskörű személyes pénzügyi szolgáltatást nyújtó céggé nőtte ki magát. Az ügyfelek adatainak és visszajelzéseinek folyamatos gyűjtésével és elemzésével egy kiegészítő pénzügyi termékkört (kölcsönök, befektetések, biztosítások, vagyonkezelés, banki szolgáltatások) fejlesztettek ki, és egy átfogó pénzügyi platformmá alakultak át, amely ma már kiszolgálja az ügyfelek igényeinek egy sokkal szélesebb spektrumát. 

Jelenleg a neobankok és hasonló fintech-ek egyedülálló pozícióban vannak, amelyet jól kihasználva a vagyonkezelés területén is egy olyan digitális transzformációt indíthatnak el, mint ami a banki szférában is folyik. A befektetők jelenleg piacra lépő, a technológiában otthonosan mozgó generációjának megragadásával ezek a szereplők akár a vagyonkezelési szféra jövőjét is meghatározhatják.  

Sorozatunk következő bejegyzésében egy újabb érdekes témáról lesz szó: átkanyarodunk az inkumbens szereplőkre, hogy megvizsgáljuk, milyen lehetőségekkel, nehézségekkel néznek szembe a neobankokhoz képest. 

Források:

https://www.atombank.co.uk/blog/path-to-profitability

https://newsroom.accenture.com/news/uk-neobanks-near-20-million-customers-in-2019-but-customer-and-deposit-growth-rates-slow-according-to-research-from-accenture.htm

https://www.finextra.com/blogposting/19756/why-neobanks-have-refocused-from-skyrocketing-growth-to-reaching-profitability

https://a63b2072-9fff-4016-9aac-6cfc4de3e76e.filesusr.com/ugd/8d2a01_56236e7fe7674d07b292cefe091c666e.pdf

https://fincog.nl/blog/15/the-profitability-challenge-for-challenger-banks

https://www.ft.com/content/8522829e-2314-4476-9d52-b0e9e731f2f6

https://medium.com/fintech-strategy/european-neobanks-review-of-2020-and-outlook-for-2021-d3304b0d034f

https://www.revolut.com/hu-HU/legal/fees

https://monzo.com/help/account-and-profile/our-new-fees-and-allowances

https://www.starlingbank.com/blog/changes-to-our-terms-and-conditions/

https://fincog.nl/blog/18/performance-of-neo-banks-in-times-of-covid-19

http://www.oecd.org/daf/competition/digital-disruption-in-banking-and-its-impact-on-competition-2020.pdf

https://medium.com/fintech-strategy/neobanks-path-to-profitability-exploring-potential-route-e20902556ae8

https://www.whitesight.net/post/top-20-neo-banks-of-2020

https://fincog.nl/blog/15/the-profitability-challenge-for-challenger-banks

https://additiv.com/2020/12/01/growing-opportunities-for-digital-banks-in-wealth-management/

https://www.accenture.com/us-en/industries/banking-index

https://www.infopulse.com/blog/digital-banking-evolution-neobanks-neobrokers/

https://www.capgemini.com/news/research-world-wealth-report-2020/

Kérdésed van?

Ha érdeklődsz megoldásaink iránt, vedd fel velünk a kapcsolatot az űrlap segítségével!