BEFEKTETÉSI ÉS VAGYONKEZELÉSI SZOLGÁLTATÁSOK A NEOBANKOK KORÁBAN I. – A NEOBANKOK JELENLÉTE

neobanks blog

Megkülönböztető stratégia, rugalmasság, adaptív gondolkodásmód, modern technológiák… Neobankok 

Új sorozatunk első részében röviden bemutatjuk a neobankok szerepét a befektetési és vagyonkezelési szolgáltatások területén, hogy aztán a következő hetekben el tudjunk mélyülni abban, hogy mostanra milyen hatást gyakoroltak és gyakorolnak folyamatosan a neobankok a befektetési szolgáltatók piacára.  

Neobank röviden: olyan bank, amely kizárólag digitális csatornákon keresztül nyújtja szolgáltatásait. Nem működtet bankfiókokat és nincs évtizedek óta működő, robosztus backend rendszere sem. Új, modern technológiákra épülő digitális platformokat, például webes vagy mobilalkalmazásokat használ ügyfelei eléréséhez és kiszolgálásához.  

A neobankok jelenlétükkel, a teljesen digitális és automatizált működési modelljükkel kétségtelenül felkavarták a hagyományos banki szegmenst. Egyszerű, modern és olcsó termék- és szolgáltatásportfóliót kínálnak, vagy a pénzügyi ágazat speciális piaci réseit töltik ki a hagyományos piaci szereplők részéről nyitottan hagyott problémák megoldásával. Az elmúlt évtizedben úttörőként jelent meg Euróbában ez a modern banki forma, amelyet aztán a világ többi része szorosan követett. Ma a működő neobankok száma megközelíti a 300-at, becslések szerint több mint 39 millió felhasználóval büszkélkedhetnek világszerte.  

Ha a termékstratégiájukat vizsgáljuk, akkor kétféle megközelítést láthatunk: vagy a banki szolgáltatások széles skáláját kínálják (fizetés, átutalás, kölcsön, megtakarítás és vagyonkezelés), és megpróbálnak közvetlenül versenyezni az inkumbensekkel, (bár a legtöbb ajánlat még mindig korlátozott a meglévő szereplőkhöz képest), vagy a résszegmenseket szolgálnak ki, vagyis az ügyfelek egy meghatározott csoportját célozzák meg egy sokkal specializáltabb és személyre szabottabb szolgáltatással, amelyet a hagyományos pénzügyi szereplők egyszerűen nem nyújtanak. 

A teljes pénzügyi szektort meghódítva, egyre több neobank fókuszál kizárólagosan a befektetésekre és a vagyonkezelésre. Közös bennük, hogy online, valós idejű, self-directed (a felhasználó által irányított) és könnyen használható kereskedelmi platformokat működtetnek, egyszerű belépési folyamattal (beleértve a regisztrációt is). Ügyfeleik saját döntéseik alapján bonyolíthatják le ügyleteiket, lényegesen alacsonyabb díjak mellett, mint a hagyományos csatornákon keresztül. Például a Robinhood alkalmazása (USA) jutalékmentes befektetési és kereskedési lehetőséget kínál, amelynek jelenleg 13 millió aktív felhasználója van világszerte. Érdemes megemlíteni az eToro-t is, ami európai székhellyel rendelkezik és közösségi kereskedési platformot biztosít több mint 13 millió regisztrált felhasználó részére. A Stash (USA) kifejezetten a mikrobefektetőkre összpontosít, és meglepő gyorsasággal elért világszerte több mint 5 millió embert. Ez pedig csak néhány kiragadott példa a legismertebb szereplők közül. 

Az utóbbi időben érezhetően növekszik az úgynevezett WealthTech cégeknek a száma is, amelyek a befektetési területen tevékenykedő neobankok azon szegmensét képviselik, amelyek kimondottan a vagyonkezelési szolgáltatásokra összpontosítanak, és a tehetősebb befektetőket célozzák meg. A Wealthfront – amely 2019-ben 21 milliárd dollár kezelt vagyonnal rendelkezett 400 000 számlán – például vagyontervezést és személyre szabható portfóliószolgáltatást nyújt, melyet robot-tanácsadó megoldás támogat. A Betterment automatikus portfólió kiegyensúlyozást, adó-veszteség optimalizálást és személyre szabott befektetési tanácsadást kínál. Ezekben az esetekben a befektetési tanácsadás és a portfóliókezelés teljes egészében online történik, ahol számítógépes algoritmusok optimalizálják az ügyfél befektetéseit 

Bár a neobankok kezdetben a niche szegmensekre és az általános banki szolgáltatásokra összpontosítottakmára egyre intenzívebben terjesztik ki szolgáltatásaikat a teljes befektetési területre is meglévő kínálatuk kiegészítéseként. Például a jól ismert Revolut ügyfelei számára az általános banki szolgáltatásokon túl mára már különféle befektetési termékeket is kínál. A Monzo különféle megtakarítási terveket ajánl különböző kamatokkal. A Swissquote lehetővé teszi az ügyfelei számára, hogy privát befektetési számlát nyissanak online, hozzáférve így a hagyományos részvényekhez, a devizakereskedéshez és a kriptoeszközökhöz is, valamint részesüljenek a robo-tanácsadási szolgáltatásokból.  

A pénzügyi ágazatokban a neobankok által megvalósított teljes digitalizáció óriási hatást gyakorolt a vagyon alapú belépési korlátokra is. Ez, az egyébként még most is zajló folyamat alacsonyabbra hozta a belépési szintet, illetve elérte, hogy az általános befektetési szolgáltatásokon túl a speciális kereskedési lehetőségek is szélesebb körben elérhetőek legyenek. 

De a ragyogás mögött a neobankok növekvő belső és külső nyomással szembesülnek, ami arra kényszeríti őket, hogy minél hamarabb válaszoljanak a nagy kérdésre: mikor és hogyan fogják elérni a jövedelmezőséget? De erről bővebben a sorozatunk következő részében!  

Források:

https://internationalbanker.com/banking/does-the-future-of-banking-lie-in-the-hands-of-neobanks/

http://extonconsulting.com/wp-content/uploads/2021/01/Report-Neobanks-2021.pdf

https://www.businessinsider.com/global-neobanks-report

https://www.accenture.com/us-en/industries/banking-index

https://www.statista.com/statistics/1126745/monthly-number-neobank-app-downloads-worldwide-forecast/

https://gomedici.com/neobanking-2-0-global-deep-dive-2020-report-by-medici

https://sdk.finance/top-core-banking-software-list/

https://fincog.nl/blog/15/the-profitability-challenge-for-challenger-banks

https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/us/Documents/financial-services/us-dna-of-digital-challenger-banks.pdf

https://www.paconsulting.com/insights/what-are-neobanks-and-how-are-they-changing-financial-services/

https://www.betterment.com/

https://www.wealthfront.com/

https://www.etoro.com/

https://robinhood.com/us/en/

https://www.wup.digital/blog/challenger-neobank-strategy/

https://www.accenture.com/_acnmedia/PDF-147/Accenture-Consumer-Study-Banking-ASG.pdf

Kérdésed van?

Ha érdeklődsz megoldásink iránt, vedd fel velük a kapcsolatot az űrlap segítségével!