BEMUTATKOZIK AZ ESG KÉRDŐÍV – HOGYAN KÉSZÜLJÜNK A LEGFRISSEBB MIFID II ALKALMASSÁGI KÖVETELMÉNYEKRE?

esg blog questionnaire dorsum

Az ESG-befektetések iránti érdeklődés egyre csak nő a befektetők körébenamelyet az európai befektetési alapokba történő rekordmagas tőkeáramlások is bizonyítanak: 2021 első negyedévében 120 milliárd euró folyt be ilyen alapokban (Morningstar), ami új csúcsot jelent. Az elmúlt évek során a fenntartható befektetések a szabályozók körében is központi témává váltakakik kifejezetten az átláthatóság javítására és az ESG befektetési termékekkel kapcsolatos kommunikáció harmonizálására összpontosítanak 

Két nagy szabályozói intézkedés a témában a fenntarthatósággal kapcsolatos közzétételekről szóló uniós rendelet (SFDR) és a MiFID II alkalmassági értékelések javasolt módosításai. 

Az SFDR új szabályokat ír elő a fenntarthatósággal kapcsolatos nyilvánosságra hozatalra, amelyek közül az első intézkedések 2021. március 10-én léptek hatályba. A MiFID II ESG-vel kapcsolatos módosításai 2021. április 21-én jelentek meg. Ezek megkövetelik, hogy a tanácsadók beépítsék az ügyfelek fenntarthatósági preferenciáit alkalmassági értékeléseikbe. Az új felhatalmazáson alapuló jogi aktusok várhatóan 2022 októberétől lépnek hatályba, így az érintett szolgáltatók számára csak rövid idő áll rendelkezésre a követelmények teljesítéséhez. 

A piaci mechanizmusok és a szabályozási nyomás együttes ereje már most kijelölte a befektetési piac számára a járható utat: az ESG-t be kell építeni a tanácsadási folyamatba, méghozzá a folyamat elejére. 

A Dorsum élen járt a MiFID II korábbi, 2018-as hullámából adódó kihívások megoldásában, különféle szoftverfunkciókat implementált, amelyek támogatják a KYC és a befektetővédelmi követelményeknek való megfelelést. 

A MiFID II ügyféltesztek, amelyek a befektetői ismereteket és tapasztalatokat, a kockázat- és veszteségtűrést hivatottak felmérni, már elérhetőek platformunkon. Ebben most egy szinttel feljebb lépünk egy ESG kliens kérdőív bevezetésévelamely egy hatékony eszköz a fenntarthatósági értékelés integrálására és az ESG-vel kapcsolatos pénzügyi tanácsadás támogatására. 

A Dorsum egy szabvány kérdőívet fog biztosítani tanácsadói és ügyféloldali alkalmazásaiban. A kérdések az ügyfél egyedi igényei alapján természetesen testreszabhatóak lesznek, hogy teljes mértékben megfelelhessenek bármilyen egyedi ESG megközelítésnek. A következő részben összegyűjtöttünk néhány példa kérdést. 

—————– 

Példakérdések egy ESG kérdőívhez 

Általános kérdések – az ügyfél fenntartható beruházásokkal kapcsolatos meglévő ismereteinek felmérése. 

  • Ön hallott már a „felelős befektetés” kifejezésről?  
  • Fontos az Ön számára, hogy olyan vállalatok részvényeibe fektessen, melyek támogatnak környezetvédelmi vagy társadalmi ügyeket? 
  • Amennyiben igen, az Ön számára a hozam fenntartása a fontosabb vagy az ESG-kompatibilis vállalatokba történő befektetés?
  • Kérjük fontosság alapján rangsorolja az E, S és G tényezőket! 

Specifikus kérdések – az ügyfelek fenntarthatósági preferenciáinak összekapcsolása az elérhető termékekkel és befektetési stratégiákkal. 

  • Fontos az Ön számára, hogy azok a vállalatok, amelyekbe befektet, a következő környezeti kérdésekkel foglalkoznak? (Egy környezeti kérdéseket tartalmazó lista jelenik meg.) 
  • Vannak olyan iparágak vagy üzleti tevékenységek, amelyeket szeretne elkerülni a befektetéseiben? (Egy ESG kérdéseket tartalmazó lista jelenik meg.) 
  • Befektetéseinek mekkora részét szeretné fenntartható befektetéseknek minősülő eszközökbe szétosztani? 

—————– 

Az ESG ügyfél kérdőív teljes mértékben be fog épülni tanácsadói és ügyféloldali szoftvereinkbe, kitölthető személyes ügyféltalálkozó keretein belül, vagy önállóan kliens portálokon keresztül. A kérdőív eredményeinek kiértékelésével külön fenntarthatósági ügyfélprofil hozható létre, vagy egy fenntarthatóságnak szentelt külön felület létrehozásával integrálhatók a meglévő általános ügyfélprofilba. 

A Dorsumnál arra számítunk, hogy a fenntarthatósági profilok végső kialakítása az iparágon belül szolgáltatóról-szolgáltatóra változni fogígy a szoftver szállítókra ezzel egy komplex feladat vár. Ugyanakkor lehetőséget nyújtanak az ügyfélprofilok további finomítására és az ügyfélélmény javítására azáltal, hogy értékes információkkal szolgálnak az ügyfelek igényeinek jobb megértése érdekében.  

Az ESG ügyfélprofil minél előbbi bevezetésével az Ön cége is felkészülhet a várható MiFID II változásokra és biztosíthatja szolgáltatása jogszabályi megfelelését! 

Kérdésed van?

Ha érdeklődsz megoldásink iránt, vedd fel velük a kapcsolatot az űrlap segítségével!