FENNTARTHATÓSÁG A VAGYONKEZELÉSBEN III. – SIKERES ÁTALAKULÁS AZ SFDR ÉS AZ ESG TERMÉKEK PROMÓTÁLÁSÁN KERESZTÜL

esg blog dorsum wealth management software products

Első befektetési tanácsadást támogató Wealth Platform termékünket a jelentős kihívást és sok fejtörést jelentő MiFID 2 jogszabály megjelenésével hasonló időben hívtuk életre. A szabályozás komplexitása már nem tette többé lehetővé, hogy Ügyfeleink biztosítva érezzék teljes megfelelésüket bármilyen, a befektetési tanácsadók munkáját segítő szoftver nélkül. Erre a piaci igényre és elvárásra reagálva létrehoztuk WMP termékünkben a Client Meeting workflow-t, ami biztosítja, hogy minden egyes ügyféltalálkozó során Partnereink a szabályozásnak maximálisan eleget téve szolgálhassák ki ügyfeleiket. 

Az SFDR megjelenésével és az ESG termékek térnyerésével ismét hasonló helyzetben érezhetik magukat a befektetési szolgáltatók, mint a MiFID 2 megjelenésekor. Bár az SFDR jogszabály kevésbé terjedelmes és komplex, mégis számtalan cikkelye még bizonytalan alapokon ül, a részletes technikai szabályok (RTS) még nem élesedtek, hiányoznak a jól bevett piaci gyakorlatok, és sok helyen nincsenek még kiválasztva piaci adatszolgáltatók sem. 

Tudjuk, hogy személyes sikerünk jelentős része Partnereink sikerén múlik, így a MiFID 2-höz hasonlóan most is készek vagyunk proaktívan támogatni a piacot az új kihívások sikeres teljesítésében, és azon túlmutatóan előre mozdítani ESG termékeik promótálását és ezek mentén befektetési tanácsadásuk átalakulását. Támogatásunk három alappillérre épül: 

  • Partnereinkkel workshopokat tartunk: átbeszéljük a jogszabály befektetési tanácsadásra vonatkozó részeit és közös ötletelésen keresztül dolgozzuk ki, hogy milyen szoftver funkció segítené őket leginkább. 
  • Összegyűjtjük a piaci best practice megoldásokat: A régióban számtalan ügyfelünk van, így lehetőségünk van átlátni, hogyan reagál a piac az egyre jelentősebb ESG termékek iránti igényekre és az új jogszabályra. Az összegyűjtött tudást készek vagyunk tovább adni partnereinknek, ezzel támogatva működésüket. 
  • Új ESG/SFDR modulokat és funkciókat fejlesztünk: Befektetési szoftver fejlesztői múltunkat és jelentős piaci tapasztalatokkal rendelkező üzleti csapatainkat kombinálva olyan új funkciókat fejlesztünk termékeinkbe, amelyek támogatják partnereinket nem csak az SFDR jogszabálynak való megfelelésben, hanem azon túl az ESG alapú befektetések promótálásában. 

Wealth Management tanácsadói platformunk számos menüpontja úgy épül fel, hogy viszonylag kevés új fejlesztéssel is nagy mértékben előre lehet mozdítani az SFDR-nek történő megfelelést, illetve aktívabban lehet elmozdítani az ügyfelekkel való beszélgetéseket az ESG alapú befektetési termékek irányába. 

  1. Client Meeting workflow: Dedikált fenntarthatósági step létrehozásával a tanácsadók egy helyen láthatják az összes kötelezően bemutatandó információt, mint például a fenntarthatósági kockázatok integrálása, vagy az ajánlott termékek ESG minősítésének miértje. Ezen kívül jól vizualizálható az ügyfél portfólió fenntarthatósági szintje és annak változása az átsúlyozást követően. 
  1. Ügyfél profilozás: Az Alkalmassági és Megfelelési tesztekhez hasonlóan létrehozható egy új kérdőív, ami az ügyfelek fenntartható befektetések iránti nyitottságát méri. Ezzel partnereink promótálhatják meglévő ESG termékeiket és növelhetik ügyfeleik elégedettségét a jobban passzoló termékajánlásokkal. 
  1. Terméklapok: Az egyes befektetési termékek lapjain új almenüben mutathatjuk meg termékszinten, hogy milyen ESG minősítéssel rendelkezik a termék, milyen kockázatok kapcsolódnak ehhez, kinek ajánlott, stb. 
  1. Riporting: A tanácsadás végén átadandó generált dokumentumokban is feltüntethető, hogyan alakult át a portfolió ESG szerinti összetétele, illetve milyen, a fenntarthatóság és SFDR szempontjából fontos információk hangzottak el a találkozón. 

Úgy gondoljuk, hogy az új jogszabály és a fenntarthatóság iránti növekvő ügyfél igény nem csak kihívást, hanem lehetőséget is tartogat a piaci szereplők számára. Ahhoz, hogy ezt sikeres ügyfélkapcsolatokká lehessen átforgatni, készek vagyunk minden téren támogatni partnereinket mind a jogszabályi megfelelésben, mind pedig az ügyfélkiszolgálás színvonalának növelésében. 

Kérdésed van?

Ha érdeklődsz megoldásink iránt, vedd fel velük a kapcsolatot az űrlap segítségével!