FENNTARTHATÓSÁG A VAGYONKEZELÉSBEN I. – AZ ESG-BEN REJLŐ LEHETŐSÉGEK ÉS KIHÍVÁSOK

dorsum blog esg wm

A fenntartható befektetések 2020-ban is megtartották piaci lendületüket, komoly növekedést produkálva világszerte, amely fokozott állami ellenőrzést és egy sor szabályozási követelmény bevezetését vonta maga után. Az asset managerek (azaz a befektetési eszközkezelők) már beindultak, így most a következő lépéseket várva a világ szeme a wealth management (azaz a vagyonkezelői) üzletág felé fordul. A Fenntarthatóság a vagyonkezelésben blogsorozatunk első részében megkíséreljük beazonosítani azon kulcsfontosságú lehetőségeket és kihívásokat, amelyek a vagyonkezelők előtt állnak az ESG befektetések és az azokhoz fűződő ügyféligények folyamatosan változó világában.

1. Növekvő kereslet

2020-ban rekordnagyságú összegeket fektettek be olyan alapokba, amelyek környezeti, társadalmi és vállalatirányítási kritériumokat vesznek figyelembe. Ez egy új korszak kezdetét jelentheti, ahol a fenntartható befektetések a mainstream befektetési stratégiák részévé válnak. A számok ebben az esetben valóban magukért beszélnek: az “Európai Fenntartható Befektetési Alapok” * összértéke 2020 végén elérte az 1100 milliárd eurót, ami 223 milliárd eurós beáramlást jelent, csaknem megduplázva az előző évi 126 milliárd eurós beáramlást.

2. ESG: új távlatok a vagyonkezelői értékajánlatban

A növekvő érdeklődés és a közelgő szabályozói hullám egyedülálló lehetőséget kínál az ESG befogadására, az ügyfélkapcsolatok előnyévére. A COVID-19 nemcsak a jobb digitális eszközök iránti igényt erősítette fel, hanem a társadalmi és vállalatirányítási kérdések fontosságára is rávilágított a befektetőknek. Ez a gondolkodásmód-váltás lehetőséget nyújt a vagyonkezelőknek arra, hogy az ESG-t holisztikusan implementálják, beépítsék termékkínálatukba és működési modelljükbe, valamint meghatározzák saját fenntarthatósági értékajánlatukat.

3. Az edukáció kulcsfontosságú

Noha az ESG és a fenntartható befektetés iránti érdeklődés minden bizonnyal növekszik a lakossági befektetők körében, elfogadási szintjük még mindig elmarad az intézményi befektetőkétől. Ez a helyzet megköveteli a vagyonkezelő szakemberektől, hogy szaktudásukat bevetve a növekvő érdeklődést befektetési döntésekké formálják. Az ügyfelek egyre jobban odafigyelnek befektetéseik káros hatásaira, emiatt növekvő igény van a fenntarthatósági kérdésekkel kapcsolatos információkra és az ügyféledukációra is, amelyeket az ügyfelek a befektetési tanácsadójuktól várnak el.

4. A szabályozói követelmények egyre konkrétabbak és szigorodnak

A Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDRúj jelentési kötelezettséget ír elő gyakorlatilag az összes pénzügyi piaci szereplő és pénzügyi tanácsadó számára. Az EU jogalkotási intézkedéseinek részeként az irányelv célja, hogy nagyobb átláthatóságot és összehangolt kommunikációt teremtsen a fenntartható befektetések terén. A rendelet előírja, hogy a pénzügyi piaci szereplők és a pénzügyi tanácsadók szabványosított jelentéseket tegyenek közzé arról, hogy a fenntarthatósági szempontok hogyan érvényesülnek a befektetési döntéshozatali folyamataikban. Az intézményi szintű közzététel mellett a pénzügyi termékeket (pl. alapokat) is az SFDR definíciói szerint kell osztályozni, a fenntarthatósági céljaik részletes magyarázatával együtt.

5. ESG adatok

A megbízható adatok kritikus fontosságúak az ESG szempontok beépítésekor. Már az adatok megszerzése is kihívást jelent, nem beszélve az ezekkel kapcsolatos megfelelő ügyfélkommunikáció megszervezéséről. Míg az befektetési eszköz kezelő szervezetek esetében általában a szükséges adatok rendelkezésre állnak, és megtehetik, hogy házon belül dedikált ESG-csapatokat állítanak fel, a vagyonkezelők helyzete kevésbé ideális. Többségük nem engedheti meg magának, hogy külön ESG csapatot tartson fent, vagy közvetlen hozzáférést vásároljon ESG adatokhoz. A nem túl távoli jövőben azonban ezeknek a szereplőknek is meg kell kezdeniük az ESG-adatok portfólió szintű jelentését az ügyfelek felé, tehát integrálniuk kell ezeket az adatokat a meglévő munkafolyamataikba.

A Dorsum ügyfél és tanácsadói szoftvermegoldásai már felkészültek az ESG befektetések kezelésére. Ismerje meg a teljes WealthTech családunkat!

*Forrás: Morningstar, European Sustainable Funds Landscape 2020

Kérdésed van?

Ha érdeklődsz megoldásink iránt, vedd fel velük a kapcsolatot az űrlap segítségével!