HOGYAN FEKTET BE A MILLENNIAL GENERÁCIÓ

how millennails invest dorsum

Új kutatások szerint a Millennial generáció kiadásai és befektetései a COVID-19 járvány óta jelentősen eltérnek attól, ahogyan a generáció 2019-ben kezelte megtakarításait. A nagyobb online befektetési alkalmazásokon megnyitott számlák száma megnövekedett, annak ellenére, hogy minden idők egyik legrosszabb pénzügyi negyedévét tapasztaltuk. Néhány fiatalabb generációs befektető a gazdasági visszaesést lehetőségnek fogta fel és részvények, egészen pontosan technológiai részvények vásárlásába kezdett. Ráadásul ezeknek a befektetéseknek a többségét robo-tanácsadók segítségével végezték.

járvány előtt az Y generáció, ellentétben az idősebbekkel, nem igazán rendelkezett befektetésekkel, mert más pénzügyi prioritásaik voltak, például saját otthonra gyűjtöttek vagy a felsőoktatási tandíjakkal kapcsolatos adósságaikat próbálták rendezni. De más tényezők is hozzájárultak ahhoz, hogy az Y generáció ne fektessen be, például hogy viszonylag kevés ismerettel rendelkeztek a befektetésekkel kapcsolatban, és a többi generációhoz képes jobban féltek a vagyonuk elvesztésétől, ugyanis első kézből tapasztalták meg szüleik példáján 2008-ban. Egy CFA kutatás szerint a Millennialok a pénzügyeiket illetően nem eléggé magabiztosak.

Vajon mi változott a világjárvány idején?

A Deloitte 2020-ban végzett felmérése szerint az Y generáció tagjai erősen elkötelezettekké váltak a pénzügyi felelősségvállalás és a megtakarítások iránt, valamint kedvező véleménnyel rendelkeznek a kormányok, a vállalkozások és a saját munkaadóik által a világjárványra adott válasz intézkedések kapcsán. A több mint 2000 Y generációs, 30 év alatti személy megkérdezésével végzett kutatás szerint, a többség a közelmúltban fordította figyelmét a pénzügyi jövője biztosítása felé. Kiderült, hogy a legtöbben a kiadások csökkentését, a megtakarítások optimalizálását és a befektetési portfólió bővítését tűzték ki célul. Számukra a gazdasági bizonytalanság nem újdonság, mert többségük átélte a 2008-as recessziót. Pénzügyi kilátásaik törékenységének ténye tehát figyelmüket a vagyonépítésre és a pénzügyi tudásuk bővítésére ösztökélte. Igyekeztek megtanulni, hogy hogyan tudják jövőbeli jólétüket biztosítani mert meggyőződésük szerint a tudás hatalom – tehát pénz is.

Ezért nem meglepőek az alábbi adatok sem a pénzügyeikről:

  • Az Y generáció több mint 66% -a szeretne többet tanulni a befektetések világáról.
  • 61%-uk úgy véli, hogy a pandémia jó alkalom a befektetés megkezdésére.
  • 20%-uk tervezi a befektetés megkezdését.
  • 27%-uk pedig már be is fektet a piacokon.

Azok közül, akik már befektetnek, legtöbben a részvények felé hajlanak:

  • Több mint 37%-uk aktívan fektet be részvényekbe és kötvényekbe.
  • 21%-uk szerez jövedelmet a részvényportfoliók felértékelődéséből.
  • 18%-uk pedig ingatlanba fektet be.

Bár az Y generáció félelme a kimaradástól (Fear Of Missing Out) megszokott kulcsszó, ez egyben egy életforma is. A hatékonyságra és az értékteremtésre való vágy, a jobb, gyorsabb és hatékonyabb megoldások keresése a pénzügyi technológiákra is kiterjed, és a fő cél minél kevesebb idő alatt minél jobb pénzügyi megoldások megtalálás és befektetési tranzakciók megkötése. Ezért nem meglepő, hogy az újdonsült Millennial befektetők közül sokan a DIY (csináld magad) eszközök és robo-tanácsadók felé fordultak. Egy robo-advisor szolgáltató, a Wealthsimple teljes ügyfélkörének száma például 54%-kal nőtt 2020 márciusában, áprilisban pedig hetente 7000 új felhasználót üdvözölhettek. Ben Reeves, a Wealthsimple befektetési igazgatója szerint ezen új ügyfelek 55%-a 34 évesnél fiatalabb. Továbbá egy másik befektetési alkalmazás, a Justwealth vezérigazgatója, Andrew Kirkland, szerint az Y generáció a vevőkörüknek körülbelül egyharmadát teszi ki. A regisztráló új ügyfelek többsége pedig a 24-35 éves korosztályba tartozik.

A DIY (csináld magad) befektetések számos tényező miatt egyre elterjedtebbé válnak a fiatal generáció körében. A digitális befektetési platformok csökkentik a befektetési minimumokat, megkönnyítve ezzel az elindulást kis mennyiségű betéti összeg mellett. A Millennialok számára igazi pozitívumként jelenik meg, hogy nincs szükség kényelmetlen és időigényes személyes megbeszélésekre, mindent saját maguk kényelmére – és hatékonyan – intézhetnek. Ezenkívül az internet tele van cikkekkel, oktatóanyagokkal és videókkal a befektetések lehetséges módjairól, és ez még nagyobb ösztönzés a fiatalabb befektetők számára saját befektetéseik megkezdésére.

Egy másik érdekes tendencia, hogy az Y generáció tagjai közül sokkal többen fektetnek be kriptovalutákba mint bármelyik másik korosztályból. Az Egyesült Királyságban egy Millennialokról készült felmérésből kiderült, hogy 20%-uknak van kriptovaluta befektetésük. Ez lényegesen magasabb, mint a többi generáció 3%-os átlaga. Sőt, a legalább 75 000 fontnyi befektetéssel rendelkezők körében ez az arány 29%. Az Y generáció növekvő kripto preferenciája nem meglepő jelenség. Ennek a generációnak a tagjai nem bíznak a tőzsdében, és inkább az alkalmazásalapú digitális befektetési alternatívákat részesítik előnyben, mint amilyenek a kriptovaluták is. De van még néhány kulcsfontosságú oka annak, hogy az Y generáció kedveli a kriptovalutáka:

  • A múltban a Bitcoin folyamatosan magasabb hozamot ért el a részvényekhez képest, kivéve egyetlen évet, 2018-at. Sőt, ha egy személy minden idők legmagasabb árán vásárolná meg a Bitcoint és egy egész életén át tartaná, portfóliója értéke akkor is pozitív lenne.
  • Az Y generáció szívesen kezeli a Bitcoint, mint nyugdíj befektetést, két fő ok miatt. Először is, ez a generáció még nagyon messze van a nyugdíjtól, így megengedhetik maguknak, hogy vállaljanak bizonyos kockázatokat. Másodszor, átélték a lakásválságot, amelynek oka az volt, hogy a bankárok és brókerek játékot űztek az olyan „biztonságos” befektetésekkel, mint a részvények és az ingatlan. A Bitcoin volatilitása és kockázata ehhez képest nem okoz nagy veszélyt számukra.
  • Az Y generáció az internet fejlődésével együtt nőtt fel. Inkább digitális pénztárcákkal és online banki szolgáltatásokkal fizetnek, mint például a Bitcoin, ami a digitális világ pénzneme, mivel ez nekik sokkal természetesebb.

Noha az Y generációt a járvány súlyosan érintette, mégis őket nevezhetjük a legagilisabb, legrugalmasabb generációnak, ha a gazdasági ellenálló képességről van szó. Tovább haladva az időben az várható, hogy a Millennialok még nagyobb hányada fektet majd be és teszi mindezt a kriptovaluták piacán.

Kérdésed van?

Ha érdeklődsz megoldásaink iránt, vedd fel velünk a kapcsolatot az űrlap segítségével!