WEALTH MANAGEMENT A FELHŐBEN – A LEGFONTOSABB TANULSÁGOK ELSŐ SAAS TERMÉKÜNK KAPCSÁN 4. RÉSZ

wealth management in the cloud

4. rész: Nem várt akadályok leküzdése Software-as-a-Service megoldásunk fejlesztése során

Előző blog bejegyzésünkben részletesen bemutattuk, milyen szoros együttműködésben készítettük el ügyfeleinkkel első software-as-a-service (SaaS) alapú termékünket. A két hónapos projektidőszak alatt számos kérdést körbe jártunk, és ennek köszönhetően egy teljesen a tőkepiaci szereplők igényeire szabott megoldást hoztunk létre. Közeledve azonban a projekt végéhez két olyan akadályba ütköztünk, amik miatt el kellett napolni az élesítést.

Az egyik kihívásról már a projekt elején tudtunkolyan megoldást szerettünk volna létrehozni, ami minden olyan törvényi és szabályozói elvárást teljesít, amit a különleges SaaS működés szükségessé tesz. Ez az ügyfélnél telepített  működési modellek esetén már egy kitaposott út, hiszen minden banki és tőkepiaci szereplő ilyen modellben használja szoftvereinek 99%-át és mi is így biztosítjuk ügyfeleinknek a megoldásainkat 1995 óta. A SaaS modellben történő szolgáltatás azonban még nagyon új mind a szállítóknak, mind pedig a tőkepiaci szereplőknek. A modellben a pénzügyi szolgáltató egy harmadik személytől veszi igénybe az infrastruktúrát is, amin a rendszer fut, ami számos IT- és adatbiztonsági követelményt támaszt mind a szolgáltató, mind a szolgáltatást igénybe vevő felé. Bár az elkészített megoldásunk nem tartalmaz tranzaktálási funkciókat, illetve szabályozói szempontból sem minősül kritikus rendszernek, még így is szigorú szabályoknak kell megfelelnie. Emiatt 3 lépcsőben fedtünk le minden jogi és IT biztonsági elvárást:

  1. Kidolgoztunk ügyfeleinkkel egy standard SLA-t, amely biztosítja a folyamatos magas szintű szolgáltatást
  2. Megosztottuk ügyfeleinkkel a szolgáltatással kapcsolatos belső munkautasításainkat és eljárásrendjeinket, hogy egy esetleges ellenőrzés során ezeket be tudják mutatni a szabályozó hatóságnak
  3. Minden további jogi kérdést a szolgáltatási szerződésben fedtünk le, ezzel teljesen mértékben biztosítva ügyfeleink megfelelését a szabályozók felé

Jogi dokumentumainkat – ügyfeleinkkel közösen – úgy dolgoztuk ki, hogy könnyedén és változtatás nélkül alkalmazható legyen minden további ügyfelünknél. Így bár az indulásnál ez a procedúra a tervezettnél több időt vett igénybe, a befektetett munka az új bevezetések során meg fog térülni, hiszen ez az akadály új projektjeink során már nem fog felmerülni.

A másik nehézséget az adatok jelentették. Megoldásunk kialakítása során közösen definiáltuk pilot ügyfeleinkkel, hogy milyen adatok és milyen struktúrában kerüljenek betöltésre az applikációba. Ehhez egy egyszerű Excel sablont alakítottunk ki, amelybe az ügyfelek nap végi automatizált exporttal betölthetik alaprendszereikből az adatokat, amelyek utána megjelennek az applikációban is.

Az első adat betöltések során azonban kiderült, hogy sok olyan – a végfelhasználók számára hasznos – adat hiányzik az alaprendszerekből, amelyek elengedhetetlenek a megoldásunk szempontjából. Ezek nagy része (például egy értékpapír régiója) már meglévő mező volt, így fejlesztések nélkül, pusztán adatkitöltéssel át lehetett hidalni a problémát. Egyik ügyfelünk esetében szintén kihívást jelentett, hogy számos forrás rendszerből érkeztek az adatok, így ezeket össze kellett fésülni, illetve a redundáns adatokat ki kellett szűrni.

Bár az adatminőség javítása jelentős kihívásnak tűnhet, összességében járulékos haszonként tekintettek rá ügyfeleink: Az applikáció rávilágított olyan adatminőségi hiányosságokra, amelyek orvoslása összességében könnyíti mindennapi munkájukat is. Számos olyan, évek óta húzódó adatminőség javítási feladatot hozott felszínre és kényszerített ki a rendszer, ami vagy nem is volt ismert, vagy eddig elsikkadt a napi teendők mellett. Ügyfeleink ezeket végül saját belső erőforrásból oldották meg, azonban támogatjuk azokat az ügyfeleinket is, akiknek mindennapi működésébe nem férnek bele ilyen plusz munkák. SaaS alapú megoldásunk bevezetése mellett, a szolgáltatás keretében lehetősége van ügyfeleinknek igénybe venni cégünk szakembereit is a szükséges adatok azonosítására, kinyerésére, és általában az adatok minőségének rendbe tételére.

A jogi és adattokkal kapcsolatos kihívások sikeres megoldását követően már tényleg elérkezett az idő a rendszer élesítéséhez. Erről és ügyfeleink reakcióiról olvashatnak blogsorozatunk záró részében.

Kattints ide és próbáld ki elkészült termékünket vagy kérj élő bemutatót!

Kérdésed van?

Ha érdeklődsz megoldásink iránt, vedd fel velük a kapcsolatot az űrlap segítségével!