WEALTH MANAGEMENT A FELHŐBEN – A LEGFONTOSABB TANULSÁGOK ELSŐ SAAS TERMÉKÜNK KAPCSÁN 3. RÉSZ

software as a service product by dorsum

3. rész: Software-as-a-service megoldásunk kifejlesztése ügyfeleinkkel együttműködve

Mint blogsorozatunk előző részéből kiderült, a COVID járványra reagálva idén májusra elkészült első Software-as-a-Service (SaaS) alapon kínált termékünk pontos terve és váza. Az ügyfeleinkkel történt egyeztetésekből nyilvánvalóvá vált, hogy olyan digitális ügyfél oldali applikációra van szükség, amellyel közvetlen információt lehet nyújtani, emellett gyorsan bevezethető és költség szempontból is jól tervezhető. A koncepció népszerűségét mutatta, hogy rögtön két partnerünk is szívesen vállalta, hogy pilot ügyfélként közösen dolgozzuk ki az applikáció pontos funkcionalitását és az ehhez kapcsolódó szerződéseket.

Mivel kifejezett célunk volt, hogy a pénzintézetek igényeire szabott megoldás jöjjön létre, a termék fejlesztését, valamint a pilot ügyfeleinkhez történő bevezetést egyszerre csináltuk. Ezzel lehetőségünk volt folyamatos interakciókon keresztül alakítani a megoldást a tőkepiaci szereplők elvárásaihoz. Annak érdekében, hogy minden érintett területet megfelelő módon lefedjünk, 5 munkacsoportot hoztunk létre:

  • Jogi munkacsoport a szerződések pontos kidolgozásához
  • Üzleti munkacsoport a funkcionalitás véglegesítéséhez
  • Design és marketing munkacsoport a partnereink arculatához történő illesztéshez
  • Backoffice és üzleti munkacsoport a megjelenítendő adatok pontos körének meghatározásához
  • IT biztonsági, jogi és compliance munkacsoport az adatvédelmi kérdések vizsgálatához

Miután mindegyik munkacsoporttal megtörténtek az első egyeztetések, világossá vált, hogy melyek azok a témakörök, amelyek több időráfordítást igényelnek: Az adatvédelmi kérdések tisztázása SaaS szempontból, valamint a megjelenítendő adatok definiálása. Mindkettő érintetlen terület volt korábban, és a projektnek köszönhetően számos olyan régről az asztal alá söpört kérdés bukkant fel, amelyek megválaszolása a projektek lezárását követően segítette ügyfeleink mindennapjait.

Az adatvédelmi és IT biztonsági kérdések SaaS szempontból az ügyfeleinknek és nekünk is új terület volt, azonban ahogy egyre mélyebbre ástuk magunkat a témában, úgy körvonalazódtak ki a megfelelő válaszok. Munkánk során rájöttünk, hogy a vonatkozó jogszabályok és szabályozói ajánlások útmutatása megfelelő mértékben lefedi az üzleti igényeket, és technológiai valamint szerződéses szempontból minden érzékeny kérdés teljeskörűen kezelhető.

Az alkalmazásban megjelenítendő adatok köre más típusú problémákra hívta fel a figyelmet. Az olvasóknak bizonyára számos tapasztalata van a legacy rendszerekből kinyerhető adatokkal való problémákkal. Elég csak egy kötelező jelentés vagy rendkívüli adatigénylés elkészítésére gondolni, amikor számos rendszerből származó, rossz minőségű, duplikált vagy hiányzó adattal kell dolgozni. SaaS alapú alkalmazásunkba előre definiált struktúrában szükséges betölteni az adatokat, így elengedhetetlen, hogy minden adat automatizáltan és megfelelő minőségben álljon elő.

A munkacsoportokkal történő egyeztetésekkel párhuzamosan gőzerővel fejlesztettük az alkalmazásunkat. Ennek köszönhetően már 1 hónapot követően elkészült a nem testreszabott SaaS alapú alkalmazás, a 2. hónap végére pedig egy 95%-os verzió állt rendelkezésre, amely az ügyfeleink által igényelt funkcionalitással és design-al rendelkezett.

Az alkalmazás kialakítására és piaci igényekre szabására végig úgy tekintettünk, mint egy befektetésre. Visszatekintve örülünk annak, hogy 2 hónap intenzív munkát és számos terület erőforrását beletettük a projektbe. A tanulságoknak köszönhetően új ügyfeleinknek már 3-4 hetes projektidőszak alatt bevezethetővé válik a megoldás, és kitapostuk azt az utat is, amelyen a többi digitális megoldásunk SaaS alapú bevezetését is elkezdhetjük.

A sikeres 2 hónapos fejlesztési időszakot követően készen álltunk, hogy júliusban élesítsük az alkalmazást ügyfeleinknél, azonban ekkor nemvárt akadályokba ütköztünk… Következő blog részünkből kiderül, mik voltak ezek a kihívások és hogyan küzdöttünk meg ezekkel.

Kattints ide és próbáld ki elkészült termékünket vagy kérj élő bemutatót!

Kérdésed van?

Ha érdeklődsz megoldásaink iránt, vedd fel velünk a kapcsolatot az űrlap segítségével!