WEALTH MANAGEMENT A FELHŐBEN – A LEGFONTOSABB TANULSÁGOK ELSŐ SAAS TERMÉKÜNK KAPCSÁN 2. RÉSZ

software as a service blog

2. rész: Software-as-a-service megoldásunk alapjainak letétele

Az olyan COVID járvány miatt meghozott intézkedések, mint a karantén és az otthoni munkavégzésre való átállás következményei sok üzleti döntéshozót elgondolkodtattak azon, hogyan reagáljanak a szervezeteikkel szemben álló új kihívásokra. A Dorsummal sem történt ez másképp, mivel azt láttuk, hogy ügyfeleink elhalasztják az ügyfél-elégedettség javítását célzó nagy IT-projektjeiket a rövid távú jövedelmezőségi célok elérése érdekében. Ez a jelenség arra késztetett bennünket, hogy mérlegeljük, mit tehetünk annak érdekében, hogy digitális megoldást nyújtsunk partnereinknek, amely segíthet nekik működésük egy részének online térbe mozgatásában és javíthatja ügyfeleik elégedettségét anélkül, hogy sok időt és jelentős költséget kellene áldozni erre. Egy ideje gondolkodunk azon, hogy megoldásainkat software-as-a-service (SaaS) modellben nyújtsuk, de ez volt a végső lökés ahhoz, hogy ezt valóban megvalósítsuk.

Két döntő tényezőt azonosítottunk, amelyekkel foglalkoznunk kellett annak érdekében, hogy megnyerjük azokat az ügyfeleket is, akik elbizonytalanodtak a robusztus rendszerek bevezetésében a kialakult helyzetben: a pénzügyi tervezhetetlenség, amelyet a jövőbeni potenciálisan csökkenő bevételek okozhatnak, és az egyre sürgetőbb igény az ügyfelek online térben való elérésére. Lényegében a vállalatok félnek befektetni, amíg üzletük bevételi oldala ingatag, de nagyon sürgősen digitális megoldásokra van szükségük ahhoz, hogy fenntartsák a kapcsolatot ügyfeleikkel a kialakult helyzetben. A SaaS modell mindkét tényezőt figyelembe veszi, mivel nincs szükség nagyobb befektetésekre, mert az ügyfelek átalány havi díjat fizetnek, és miután a termék és az üzleti modell készen áll, a megoldás bevezetése egy újabb ügyfél számára a tradicionális implementációs projektek idejének úgy egytizedét veszi igénybe.

Ugyanakkor 2020. márciusában, a felismeréskor nem állt rendelkezésünkre sem az üzleti modell, sem a termék. A továbblépéshez részletesen meg kellett vizsgálnunk az ügyfelek igényeit pár pilot ügyfél segítségével, hogy képesek legyünk olyan terméket kínálni, amely megfelel az igényeiknek és alkalmazkodik a vonatkozó szabályozáshoz is. Így első lépésként több vállalattal is egyeztettünk, hogy megértsük, termékpalettánk mely része lenne érdekes számukra egy ilyen modellben. Az elsöprő többség szerint a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy nincs ügyfeleknek adható alkalmazásuk. Míg néhányuk számára az elmúlt évek során folyamatos probléma volt az, hogy fizikai kapcsolat nélkül elérhessék ügyfeleiket, a karantén mindenki mást is arra ösztökélt, hogy létrehozzanak egy ilyen megoldást. A kapott visszajelzések alapján úgy döntöttünk, hogy elkészítjük ügyféloldali megoldásunk egyszerűsített változatát és ez lesz az első SaaS termékünk. Ez az alkalmazás, a My Wealth, online és mobil platformot kínál a végfelhasználóknak, hogy megtekinthessék befektetési portfóliójuk egyenlegét és összetételét, és a számlához kapcsolódó dokumentumaikat kezelhessék.

A My Wealth egy olyan alkalmazás, amely zökkenőmentesen integrálódik a pénzügyi intézmények back-office rendszerébe, és számos korszerű funkciót tartalmaz. Annak érdekében, hogy a jövőbeni implementációk gyorsabbak, a termék pedig megfizethetőbb legyen, mint a teljes körű My Wealth alkalmazás, a SaaS modellben nem teljes funkcionalitással kínáljuk azt. Az alkalmazás implementálását jelentősen egyszerűsíti, hogy nincs integráció az érintett alaprendszerekkel, és hogy a My Wealth szolgáltatáskészletéből csak a legfontosabbakra összpontosít: megmutatja az ügyfélnek a portfolióját érintő kulcs adatokat, valamint információ megosztást biztosít, a kereskedés, fejlett kommunikációs és MiFID funkciók nélkül. Ilyen értékkínálattal könnyű volt megtalálni az első két vállalatot, akikkel miután gyorsan véglegesítettük a projekt kereteit, együtt tudtunk dolgozni az új megoldáson.

Mivel azonban ez az első SaaS projektünk, a történetnek volt egy másik oldala is. A pénzintézeteknek nyújtandó távoli szolgáltatások piaca saját szabályozási Gordiuszi csomókkal rendelkezik, amelyeket fel kell oldani egy ilyen szolgáltatás üzemeltetésekor. Így jogi csapatunk és külső szakértőink időt nem kímélve elemezték az összes vonatkozó törvényt és előírást, amelyek relevánsak a szolgáltatásra. Az első egyeztetésektől kezdve nyíltan kommunikáltunk ügyfeleinkkel, és közösen kidolgoztunk egy szerződésmintát, amelyet a jövőbeni megállapodásokhoz is használni tudunk. Ez a szerződésminta a pénzügyi intézmények számára minden szükséges szabályozást lefed a szóban forgó szolgáltatásról, valamint megnyugtatja őket arról, hogy IT- és bankbiztonsági szempontokból a rendszer úgy fog működni, mintha az ő szervereikről futna.

2020. májusára elértük azt a pontot, hogy elkészült az első, SaaS-modellben kínált ügyféloldali mobilalkalmazásunk pontos terve és annak váza, hogy milyen szerződést fogunk a szolgáltatáshoz adni, továbbá sikerült két pilot ügyfelet és számos további érdeklődőt is szereznünk. Mindössze annyit kellett tennünk, hogy a megvalósítási projektekkel egyidejűleg kidolgozzuk a megoldást, megteremtsük az implementációk alapjaként szolgáló infrastruktúrát és monitoring lehetőséget, valamint megállapodjunk a szerződés végleges szövegezésében.

Az első Saas modellben készülő termékünk kulisszatitkait bemutató blogsorozatunk következő részében megtudhatja, hogyan tettük meg az első lépéseket ennek a kihívásokkal teli új lehetőségnek a megvalósítása érdekében.

Kattints ide és próbáld ki elkészült termékünket vagy kérj élő bemutatót!

Kérdésed van?

Ha érdeklődsz megoldásink iránt, vedd fel velük a kapcsolatot az űrlap segítségével!