A FINTECH PIACI KÖRKÉP – HOL VAGYUNK MOST, ÉS MI VÁRHATÓ 2020-BAN?

fintech landscape dorsum blog

Blogunk eheti kiadásában áttekintést nyújtunk a Fintech piac jelenlegi helyzetértől. Célunk bemutatni, hogyan is áll a piac és milyen fő trendek várhatóak ebben az évben.

Fintech piac jelenleg a robbanásszerű növekedési periódus után az érett piaci szegmenssé válás útjára lépett. Miért történhetett ez a változás? Először is, az innovációt támogató technológiák is már érettebb életszakaszba kezdenek érni. Másodszor, a piacon megjelenő újító cégek első generációjába befektető intézetek befektetési alapjainak nagy része kifutóban van, tehát pénzt kell szolgáltatniuk a befektetőiknek. Harmadsorban az európai makrogazdaság is stagnál, lelassítva ezzel a további finanszírozást. Ezenkívül a szabályozási környezet is szigorúbbá vált, ami szintén lassítja a növekedés ütemét, nem beszélve a jelenlegi pénzügyi válság negatív hatásáról a bankokra és ezáltal a pénzügyi innovációkra.

De van a világnak egy olyan szegmense, ami egyedülálló pozícióval rendelkezik a globális piacon. Egyre több játékos érkezik a fejlődő országokból, ahol a nagy, pénzügyekben kevésbé jártas népesség nagyszerű talajt kínál a gyors növekedéshez. Jó példa erre az Ant Financial (volt Alipay), a világ legnagyobb Fintech cége, mely az Alibaba csoport részét képzi és az elektronikus fizetési műveletek megkönnyítésére jött létre. Jelenleg világszerte 1,2 milliárd ügyféllel rendelkezik, melynek ¾ Kínából kerül ki.

Milyen tendenciákat látunk, amelyek továbbra is hatással lesznek 2020-ra és azt követően? Az AI és a gépi tanulás napról napra tovább fejlődik, és javíthatja az alapvető üzleti folyamatokat, például a visszaélések felderítését és a szabályozások betartását. Az önálló AI megoldások azonban nem mutattak kiemelkedő fejlődést, és eddig nem teljesítettek a korábbi várakozásoknak megfelelően. Ez azonban nem mondható el a kisebb AI-alkalmazások esetében. A banki megoldások sikeresen használják az AI-t modellezési és elemzési feladatokra. Arra számítunk, hogy a nyitott bankolás (open banking) és a hagyományos bankolás kihívói tovább erősíthetik szerepüket az API-kkal kapcsolódó, banki adatok vizualizációját segítő platformok segítségével. A befektetések és a hitelezés szempontjából a személyre szabott tanácsadói platformok kaphatnak kulcsszerepet a jövőben. A közösségi finanszírozási platformok és a blockchain szintén hatást gyakorolhat ebben az évben. A Blockchain 2018 óta növekszik, és bár ma már egyre kevesebbszer olvashatunk róla a hírek címszalagjai között, a technológia jelen van és tovább növeli szerepét. Számos ázsiai bank már hivatalosan is alkalmazza a blockchaint a pénzügyi tranzakciók biztonságának biztosítása érdekében, és az európai és amerikai intézmények valószínűleg követni fogják ezt a tendenciát. Új fizetési technológiák jelenhetnek meg a kripto- és deviza valuták átutalására több szolgáltató kínálata között, és a biztonsági és azonosítási kérdések továbbra is fontosak maradnak az ügyfelek akvirálásakor, a cyber-identitás kérdéskörében és az összes digitális folyamatban. Ezenkívül a szabályozók is egyre több innovatív technológiát alkalmaznak, így a Regtech is egyre fontosabbá válik.

Ha valaki rendelkezik alapvető ismeretekkel a Fintech-ben, egyetérthet azzal, hogy a belépő új játékosok és az új Fintech szegmensek is megszámlálhatatlan mennyiségben jelennek meg. Szeretnénk ezért egy átfogó képet adni a jelenleg megkülönböztethető csoportokról és szegmensekről a Venture Scanner megközelítésére alapozva.

Banki infrastruktúra Cégek, amelyek javítják a pénzügyi intézmények működését. Ilyenek például az API integrációkkal létrejövő megoldások a bankokkal, a white-label mobil megoldások és a big data analitika.
Üzleti hitelezés Azok a vállalatok, amelyek új módszereket kínálnak a vállalkozások számára az adósságfinanszírozáshoz, és a hitelkockázatok felmérésére.
Fogyasztói és kereskedelmi hitelezés Olyan cégek, amelyek lehetővé teszik a fogyasztók és a kkv-k számára a banki szolgáltatásokkal való interface-ek kialakítását.
Fogyasztói hitelezés Azok a vállalatok, amelyek új módszereket kínálnak a fogyasztóknak a kölcsön felvételére és a hitelkockázat felmérésére.
Közösségi finanszírozás Azok a társaságok, amelyek új módszereket kínálnak finanszírozásra.
Tőkefinanszírozás Azok a társaságok, amelyek lehetővé teszik a magánvállalkozások számára a tőkebevonást, befektetők számára pedig a magán értékpapír-piacokon való részvételt.
Személyi pénzügyek Cégek, amelyek a fogyasztók számára lehetőséget kínálnak személyes pénzügyeik kezelésére.
KKV eszközök Azok a vállalatok, amelyek olyan megoldásokat kínálnak, amik segítenek az KKV-knak pénzügyeik kezelésében.
Fogyasztói fizetési szolgáltatások Azok a vállalatok, akik olyan technológiát és szolgáltatást kínálnak, melyek a fizetési szolgáltatók és a fogyasztók köré összpontosulnak.
Pénzügyi tranzakciók biztonsága Azok a vállalatok, amelyek megoldásokat kínálnak a tranzakciók biztonságának biztosítására és a felhasználók hitelesítésére, valamint a csalások megelőzésére.
Nemzetközi pénzátutalás Olyan cégek, amelyek lehetővé teszik a vállalkozások és magánszemélyek számára, hogy könnyedén és olcsón küldhessenek pénzt külföldre.
Fizetési háttér infrastruktúra Olyan vállalatok, akik a fizetéskibocsátók / -fogadók és a fizetéseket lehetővé tevő infrastruktúra köré összpontosultak.
Értékesítés helyi kifizetések Olyan vállalatok, akik a fizetés-biztosítók köré összpontosulnak, és fizikai fizetési megoldásokat kínálnak a fizikai vállalkozások és szervezetek számára.
Pénzügyi kutatás és adatok Olyan vállalatok, amelyek információs szolgáltatásokat nyújtanak a befektetők számára azért, hogy azok jobb befektetési döntéseket tudjanak hozni.
Intézményi befektetések Azok a vállalatok, amelyek segítik a vagyonkezelőket, az alapkezelőket és a professzionális tőzsdei kereskedőket a portfóliójuk kezelésében és a hozamoptimalizációban.
Személyes befektetések Cégek, amelyek új módszereket kínálnak a fogyasztók számára a különféle értékpapírokba történő befektetéshez.

Ezeknek a szegmenseknek nagyon sok szereplője van, a legtöbb szolgáltatóval rendelkező kategória a fogyasztói hitelezés, 358 szereplővel. Ezek a társaságok új módszereket kínálnak a fogyasztóknak a személyes kölcsönök felvételére és a hitelkockázatok felmérésére. De ide tartoznak a peer-to-peer hitelezési, a mikrofinanszírozási, a big data elemzési és a fogyasztói hitel pontozási szolgáltatások is.

Az alábbi kép jól összefoglalja a fenti szegmensek legfontosabb szereplőit. Blogunk következő kiadásában mélyebbre ásunk és részletesebben megvizsgáljuk a piacon jelenlévő leginnovatívabb szereplőket.

fintech landscape

Ezek a cégek folyamatosan formálják a piacot, és befolyásolják a végfelhasználók igényeit. Ezért úgy gondoljuk, hogy a tradicionális szolgáltatóknak mindig szem előtt kell tartaniuk őket, és arra kell törekedniük, hogy beépítsék szolgáltatásaikba azt, amit a Fintech vállalatok a pénzügyi piacra hoznak, hogy növeljék a hatékonyságukat, új termékeket fejlesszenek és fokozni tudják az ügyfelek elégedettségét és elkötelezettségét. Vegye fel a kapcsolatot velünk, a Dorsum Üzleti Tanácsadó csapata segítségére lesz az első lépések megtételében.

Források:

Deloitte, Fintech by numbers

Venture Scanner, Financial Technology Sector Overview

Natasha Ketabchi, State of the Fintech Industry

Kérdésed van?

Ha érdeklődsz megoldásink iránt, vedd fel velük a kapcsolatot az űrlap segítségével!