OKOSABB ÜGYFELEK ÉS NAGYOBB BEVÉTELEK – A PÉNZÜGYI EDUKÁCIÓ KIEMELKEDŐ FONTOSSÁGA – 1. RÉSZ

blog financial education dorsum
A tudás hatalom.Bár lehet, hogy ez a mondás csak klisének tűnik, amelyet a filmekben hallunk, vagy a könyvekben olvasunk, mégis az életünk minden területén megjelenő örök igazságról van szó. Igaz ez a mondás az adminisztratív tisztviselőkre, akik érthetetlen bürokratikus akadálypályákat állítanak elénk, a tanárokra, akik rosszul bánnak a tanulóikkal, és a senior munkatársakra, akik úgy védik saját munkájuk minden csínját-bínját, mintha az arany lenne. Ez az utolsó példa gyakoribb, mint gondolnánk.Mindannyian ismerjük ezt a típust: valaki, aki már ezer éve az adott vállalatnál dolgozik, mindent tud és mindenkit ismer, ám még mindig vonakodik másoknak megmutatni a fortélyokat, vagy új alkalmazottakat betanítani olyan problémák megoldására, amelyekről csak ő tud. Munkájuk alapvető fontosságú, de szűk keresztmetszetet képeznek és akadályozzák a rendszert, mert ha ők pont nem érhetők el, senki más nem tudja átvenni a feladataikat. Ami pedig még ennél is rosszabb: tudatosan erősítik ezt a helyzetet téves meggyőződésük miatt, miszerint egy másik ember betanítása veszélyeztetné állásukat, és feleslegessé tenné őket a cég számára.Ugyanez a mentalitás sajnos a pénzügyi ágazatban is megfigyelhető. A tőzsde és a pénzügyi piac sokáig csak azok számára volt elérhető, akik idejüket üzleti és pénzügyi tanulmányaikra áldozták az egyetemen. Ennek a hozzáállásnak köszönhetően felvirágoztak a tanácsadó cégek és ügynökségek, mivel azokat mindenkinek igénybe kellett vennie, akit kicsit is érdekeltek a befektetések, csakúgy, mint ahogy ügyvédet is fogadnunk kell minden alkalommal, ha valamilyen jogi problémánk akad. Ezt a hagyományos modellt azonban felforgatta a pénzügyi szolgáltatások digitalizáción keresztüli demokratizálódása. Egyre inkább azt látjuk, hogy a pénzügyi intézmények ügyfeleiket oktatják, ahelyett, hogy elvonnák azokat az információkat, amelyek évtizedek óta annyira nagy becsben és titokban voltak tartva.

Vajon mi változott?

Lehetetlen lenne megvizsgálni az összes szociológiai, politikai, kulturális és gazdasági indokot, de elegendő lehet azt mondani, hogy a 2007–2008-as pénzügyi válságot követően a közvetítők iránti bizalom a mélypontra zuhant, ugyanakkor az általános internet-hozzáférés nagyobb tanulási lehetőséget biztosított azok számára, akik saját maguk akarták okosan kezelni jövedelmüket.

A pénzintézetek felismerték, hogy a gazdaság fellendülése és ellenállása az olyan hatalmas ingadozásoknak, mint amilyeneket a COVID-19 világjárvány miatt jelenleg tapasztalunk, csak az összes piaci szereplő bizalmával érhető el. A bizalom pedig átláthatóságot igényel. Az átláthatóság viszont megköveteli, hogy a befektetők megértsék, mit csinálnak. A szabályozó testületek is felismerték annak szükségességét, hogy minden új befektető megfelelően legyen tájékoztatva, kötelezővé téve alkalmassági és megfelelőségi teszteket. Így ma már a tanácsadók nem egyszerűen csak a lehető legmagasabb hozammal rendelkező befektetési termékeket javasolják ügyfeleiknek, hanem időt szánnak arra, hogy bemutassák a befektetőnek egy adott termék minden lehetséges kockázatát és rejtett előnyét is.

Ez a mentalitás mindenkinek megtérülni látszik, mivel a piac nemcsak kijött a gödörből, hanem a válság előtti számokon túl is növekedni tudott, és ezt az átláthatóságot már a kezdő befektetők is elvárják. Azok az intézmények, amelyek lebontják a megmászhatatlannak tűnő falakat, amelyek elbátortalanítják a potenciális befektetőket vagyonuk kockára tételétől, nagyobb hálóval tudnak majd ügyfelekre vadászni, ami több befektetett pénzhez fog vezetni. Ily módon a tömegek oktatása nemcsak biztonságosabb befektetéseket biztosít az ügyfelek számára, hanem általában több pénzt is jelent a pénzügyi intézmények számára, így mindenki számára előnyös helyzetet eredményez.

Ezt az általános hátteret szem előtt tartva, belső kutatócsoportunk úgy döntött, hogy megvizsgálja és ellenőrzi azokat az oktatási lehetőségeket, amelyet a pénzügyi intézmények és alkalmazások nyújtanak meglévő, és ami még fontosabb, potenciális új ügyfeleik számára.

A következő kérdésekre kívánunk választ adni:

Melyik a legfontosabb célcsoport a vállalatok számára?

– Pénzügyi analfabéták, tapasztalt szakemberek, vagy újonnan érkező befektetők?

Milyen médiumot használnak az oktatáshoz?

– Részletes szöveges leírásokat, illusztrált útmutatókat, videó áttekintéseket vagy interaktív demonstrációkat?

És végül: mi az oktatási anyag célja?

– Hogy általános képet adjon a pénzügyi piacról, hogy megtanítson egy adott termék előnyeire, vagy talán segítse a céget valamilyen termék értékesítésében?

Ezekre a kérdésekre a cikkünk következő részében fogunk választ adni, de íme, egy kis ízelítő:

Az eToro befektetési alkalmazás, agresszív hirdetési kampányt indított az elmúlt hónapokban, amely teljes mértékben és kizárólag az ügyfelek és a leendő befektetők oktatására összpontosít, ami az alábbi hirdetési szövegből is látszik:

3 tanács az eToro-tól, hogy hogyan lehet biztonságosan kereskedni a fokozott piaci volatilitás idején:

– Rendszeresen ellenőrizze pozícióit

– Nézze át Stop loss és Take profit beállításait

– Fontolja meg az alacsonyabb vagy zéró tőkeáttétellel járó kereskedést

De ez a kampány vajon igazi oktatásnak felel meg, csak felszínes tanácsok gyűjteménye vagy bújtatott értékesítés?

Maradjon velünk blog cikkünk 2. részében a válaszokért és még további tanulságos információkért!

Kérdésed van?

Ha érdeklődsz megoldásink iránt, vedd fel velük a kapcsolatot az űrlap segítségével!