A DORSUM BUSINESS CONSULTING ÜZLETÁGA

dorsum consulting

Bepillantás az új üzletágunk létrehozásába

Mi, a Dorsum befektetési szoftver szolgáltató, már 25 éve dolgozunk a vagyonkezelési szektorban. Munkatársaink napi kapcsolatban állnak több mint 80 pénzügyi intézménnyel. Az évek során a piac legjelentősebb bankjaival és pénzügyi szolgáltatóival vittünk sikerre projekteket, ám az utóbbi években érdekes változásra lettünk figyelmesek: szerződött partnereink már nemcsak azt várják el, hogy a megrendelt technológiát időre leszállítsuk, hanem azt is igénylik, hogy részt vegyünk a projekt üzleti specifikációs szakaszában. Ahogy a projektek száma nőtt, azt tapasztaltuk, hogy a közös munka során megszerzett szakértelmünk ugyanolyan értékes lett, mint a befektetési szoftverünk technológiai implementálása.

A 20. évfordulónkra ez a hozzáadott érték a Dorsum megkülönböztető jellemzőjévé vált a piacon: pénzügyi szoftvermegoldásokat és üzleti logikát is szállítunk a vagyonkezelési szereplőknek. Igazán ekkor ismertük fel, hogy a Dorsum évek óta kínál már tanácsadói szolgáltatásokat, csak nem hivatalos formában. Ez az időszak egybeesett a vállalat nemzetközi terjeszkedésével és az Innovációs Központunk indulásával is, így még fontosabbá vált, hogy üzleti elemző és innovációs szakemberekkel bővüljön a csapatunk, tovább erősítve a tanácsadói képességeinket. A csapat munkatársai – mind megrendelői, mind beszállítói oldalról – több évtizedes tapasztalattal és tudással rendelkeztek, így a cég készen állt arra, hogy tudatosan elkezdhesse építeni a tanácsadói üzletágat.

2018-tól kezdve ez az innovációs csapat egyre inkább bekapcsolódott az implementációs projektek előtervezési és üzleti specifikációs szakaszaiba, hogy mélyebb megértést biztosítsanak a projektcélok, a teljesítménymutatók és a követelmények meghatározása során. Örömmel tapasztaltuk, hogy hitelességünknek köszönhetően partnereink gyakran hívtak segítségül, például projektjavaslatok menedzsment szintű támogatásában és elfogadtatásában. Ráadásul a Dorsum gyakornoki programján is számos előadást tartottak szakértőink a pénzügyi piaci trendekről, kihívásokról és megoldásokról. Nem meglepő hát, hogy a Dorsum meghívást kapott, hogy előadást tartson rangos nemzetközi rendezvényeken, mint például a Money 20/20, az IMPACT CEE és a Finovate, vagy olyan hazai konferenciákon, mint az IWS Portfolio. Szakembereinket arra is felkérték, hogy tartsanak előadásokat különféle egyetemeken, sőt, 2020 őszi félévére egy teljes WealthTech tanfolyamot állítsanak össze a Corvinus Egyetem számára.

Örömmel láttuk ezeket a kezdeti sikereket, ami csak tovább inspirált bennünket. Elkezdtünk innovációs workshopok keretében különböző témákat népszerűsíteni, mint például a hibrid-tanácsadói modelleket, a PSD2 lehetőségeket, a mesterséges intelligenciát vagy a „gamifikált” oktatást. Ezen műhelyek termékeny talajnak bizonyultak a hosszú távú partnerkapcsolatok kialakításában, mivel sokan a szakértői véleményünk kikérését követően szívesen folytatták velünk a munkát tényleges szoftver-implementációs projektekben.

Bár a tanácsadói üzletág elindítása ekkor még messze volt, tavaly nyáron egy szoftverprojekttel kapcsolatban komoly előzetes tárgyalásokat folytattunk egy biztosító céggel, ahol a hangsúly az iparág jelenlegi helyzetén és az általunk megfogalmazott várható változásokon volt. A hetekig tartó eszmecsere után a szolgáltató hivatalos tanácsadói pályázatot hirdetett meg a témában, melyet nagy örömünkre mi nyertünk meg, megelőzve ezzel a hagyományos tanácsadó cégeket. Ekkor már tudtuk, hogy a helyes úton haladunk. Az alábbiak szerint nyilatkozott partnerünk a záró prezentáció után:

A Dorsum megtakarítási és vagyonkezelési piacon szerzett szerteágazó, naprakész és gyakorlati tudása nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a problémánk valós átlátását és a megoldási javaslat kidolgozását követően a megvalósításra tudjunk fókuszálni. Ritka, hogy egy partnerünk ilyen mélységű rálátással rendelkezik üzleti, technológiai, jogi és digitalizációhoz kapcsolódó kérdésekre is. Öröm volt a közös munka.”

És ahogy az első sikeres projekt befejeződött, csapatunk megkapta a következő feladatát, ahol is egy nagy magánbanki szereplőnek segített privátbanki üzletágának digitalizálásában. Mindez anélkül, hogy hivatalosan kezdeményeztük volna a tanácsadói szolgáltatásaink elindítását.

A fentieket figyelembe véve magabiztosan jelenthetjük be, hogy a Dorsum tanácsadói üzletág 2020 májusától hivatalosan is elérhető az üzleti szereplők számára.

Csapatunkat belső erőforrásból kibővítettük a Backoffice üzletágunk szakértőivel, valamint a UX részlegünk legjobbjaival. Sőt, a jelenlegi gazdasági helyzetben nem leépítéséken gondolkodunk, hanem még egy külső senior tehetséggel is növeltük csapatunk szakértelmét, hogy minél jobban kiszolgálhassuk a piaci keresletet.

A globális járvány sem lassíthat le bennünket. Éppen ellenkezőleg: úgy tűnik, a jelenlegi helyzetben a pénzügyi szereplőknek még nagyobb szükségük van a tudásunkra a digitalizációval, a távoli elérésű szolgáltatásokkal és az innovációkkal kapcsolatban, mint ezelőtt bármikor, hogy alkalmazkodhassanak a változó igényekhez a vagyonkezelő iparágban.

Lépjen kapcsolatba csapatunkkalhogy együtt legyőzzük a kihívásokat!

Kérdésed van?

Ha érdeklődsz megoldásink iránt, vedd fel velük a kapcsolatot az űrlap segítségével!