NYISSUNK SAJÁT ÉRTÉKPAPÍRSZÁMLÁT ONLINE! (MÁR HA TUDUNK…)

dorsum blog article securities account opening

Nincs semmi titok abban, hogy mára már a digitális forradalom a pénzügyi szektor minden részére kiterjedt. Az viszont, hogy mennyire használják ki a digitalizáció előnyeit az egyes intézetek, illetve, hogy az újítások mennyire felhasználóközpontúak, igencsak eltérő, attól függően, hogy éppen melyik digitális csatornákat vizsgáljuk. Kiemelendően pozitív példa az online bankolás. Mára már a legtöbb netbank alkalmazásban olyan felhasználók is el tudnak igazodni, akik korábban még sosem hajtottak végre utalást két bankszámla között. Az online számlanyitás viszont más kérdés, nem beszélve a speciálisabb esetekről, mint az értékpapírszámlák. Cikkünkben ezért az értékpapírszámla-nyitás digitalizációjának helyzetét fogjuk górcső alá venni, a hazai, magyar piacot vizsgálva.

Ahelyett, hogy mások véleményét ismételnénk, saját kutatást végeztünk, hogy tapasztalatainkat megoszthassuk olvasóinkkal. Kezdjük is hát rögtön egy sokkoló ténnyel: cikkünk megírásakor első nekifutásra azt tapasztaltuk, hogy a hazai befektetési szolgáltatók mindössze 17%-a kínál lehetőséget arra, hogy a potenciális ügyfél online is megnyithassa értékpapírszámláját (a vizsgált 29 szolgáltató közül.)

Meglehetősen zavarónak találtuk ezt a számot, tehát mélyebben is megvizsgáltuk a kérdést. Megnéztük, hogy mivel találkozik egy átlagos felhasználó, ha online szeretne értékpapírszámlát nyitni.

Először is néhány szó a felhasználói élményről: minden weboldalt azzal a konkrét céllal látogattunk meg, hogy értékpapírszámlát nyissunk. Ha nem lett volna ez eltökélt elhatározásunk, valószínűleg üres kézzel távoztunk volna, mivel a lehetőség sehol sem volt eléggé kiemelve. Sőt, néhány esetben hosszas kutakodással bukkantunk csak rá.

Következő pontként azt vizsgáltuk, hogy az online számlanyitáshoz kötődő információk fel vannak-e tüntetve. Például:

  • Van elérhető demó verzió? – Néhány esetben.
  • A regisztrációhoz szükséges idő fel van tüntetve? – Egy esetben.
  • Ismertetve van a hitelesítés módja? – Nincs.
  • Fel van tüntetve a jóváhagyáshoz szükséges idő? – Nincs.
  • Egyértelmű, hogy a folyamat papírmentes vagy sem? – Nem.
  • Listázva vannak a szükséges dokumentumok? – Igen.

Miért is fontos ez? Rendelkezhet ugyanis egy bank a legkorszerűbb, modern digitális megoldásokkal a háttérben, de ha a felhasználói élmény megbukik már a legalapvetőbb követelményeknél, a potenciális ügyfélkör el sem fogja kezdeni a műveletet.

Tovább haladva a kutatásunk során, egy esetben az is kiderült, hogy csak a regisztrációs folyamat egy része végezhető el online, a véglegesítéshez személyes megjelenésre van szükség. Továbbá erős a gyanúnk, hogy több másik intézmény is hasonlóan jár el. Ezenkívül kiderült, a folyamatok minden esetben több, mint öt percet vesznek igénybe, ami az általános limitje annak, amit egy potenciális felhasználó hajlandó számlanyitással eltölteni. Kis kutatásunk végéhez érve azon vállalkozások száma, ahol potenciálisan digitális értékpapírszámlát tudunk nyitni online, mindössze 14%-ra csökkent. Azért ne feledkezzünk meg a pozitívumokról sem: a legtöbb weboldal esetében biztosított a felhasználók alapszintű oktatása befektetési témában.

Tudjuk, miért olyan sokkoló ez a szám, és miért lehet kimondottan fontos a mai helyzetben? Mert ez sajnos azt jelenti, hogy a magyar befektetési szolgáltatók nagy része jelenleg nem képes új ügyfeleket elérni. És ez nem csak azért van így, mert a mai ember számára a digitális ügyintézés kényelmesebb, mint a fiókok látogatása, hanem azért is, mert a világszintű ön-elszigetelés tartós hatást fog gyakorolni az emberek szokásaira, a szankciók megszüntetését követően is. Magabiztosan kimondhatjuk, hogy már a távoli elérésű szolgáltatásoké a jövő.

De ha nem vesszük figyelembe a jelenlegi veszélyhelyzetet, a vállalkozások akkor is rengeteg előnyt elszalasztanak, ha nem teszik elérhetővé szolgáltatásaikat online. Összegyűjtöttünk néhány okot, miért is kimondottan előnyös a befektetési szektor számára, ha biztosítanak online számlanyitási lehetőséget ügyfeleik részére:

  • Segíti a fiatalabb generáció és a digitálisan fejlett ügyfelek elérését
  • Javítja a kockázatkezelést, csökkenti a költségeket és a feldolgozási hibákat
  • Növeli az ügyfélszerzési rátát, és javítja a felhasználói élményt
  • Lehetővé teszi a hatékonyabb marketingkommunikációt
  • Ösztönzi az embereket a kipróbálásra, hogy “adjanak egy esélyt neki”

Konklúzióként elmondható hát, hogy korántsem elégséges a lehetőség biztosítása az online számlanyitásra, ahogy az a bemutatott példákon keresztül is látható. Egy nem megfelelően felépített rendszer sokszor csak elriasztja a potenciális ügyfeleket. Ha egy vállalkozás tehát tényleg szeretné a digitális megoldások által kínált előnyöket kihasználni, félmegoldások nem lesznek elegendőekAz ügyfél kényelme érdekében mindent meg kell tenni, hogy ők aztán a teljes bizalmukat odaadják a befektetéseik kapcsán.

Kérdésed van?

Ha érdeklődsz megoldásink iránt, vedd fel velük a kapcsolatot az űrlap segítségével!